Način pripreme
Jabuke dobro operite, skinite im drške i isecite oštećenja, ako ih ima. Zgnječite cele jabuke u drvenom koritu ili metalnoj kofi u porcijama od otprilike kilogram. Nakon svakog gnječenja dodajte 1 litar sirupa, promešajte i sipajte u posudu za fermentaciju.
Drugog dana dodajte kljuk od grožđa. Materijal je gotov sedam dana nakon što tečnost prestane da vri, obično 20-40 dana nakon početka, u zavisnosti od spoljne temperature.
Dobro je da se destilacija obavi u aparatu za duplu destilaciju, jer voćne rakije sadrže dosta štetnih sastojaka. Sazrevanje se vrši na tradicionalan način u hrastovim buradima.
U domaćim uslovima, sazrevanje se može obaviti i u staklenim posudama, a za bojenje se koristi drvo bez kore od šljive za žutu boju ili 1 kašika hrastove piljevine za svetlo braon boju. Piljevina od kalifornijskog hrasta se može nabaviti preko inerneta. Sredstvo za bojenje se uklanja mesec dana nakon postavljanja.
Važno! ! ! Koriste se sitnije, dobro sazrele jabuke od nekoliko sorti - aromatične, kisele, a sve na osnovu toga šta vi želite.
Slatki sirup - voda i šećer u težinskom odnosu 10 : 1, 5 - 1, 7 ili voda i med, a njihov odnos zavisi od kvaliteta meda.
Kalvados - tradicionalni francuski recept je fantastično piće.