Pita od razvijenih kora sa kvascem iz turske kuhinje

Pita od razvijenih kora sa kvascem iz turske kuhinje

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
108
289
08/01/2020
"Recept iz turske kuhinje za ukusnu i vazdušastu razvučenu pitu sa kvascem"
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano626
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 1 šolja, topla
  • sveže mleko - 1 šolja, toplo
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 pakovanje
  • brašno - 4, 5 - 5 šolja
  • nadev
  • sir - 300 g
  • maslac - 125 g
  • ulje - 0, 5 šolje
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte toplo mleko, vodu i dodajte so, pa promešajte. Dodajte brašno i kvasac i umesite meko i elastično testo.

Podelite testo na 3 jednaka dela i formirajte lopte, pa ih prekrijte čistom krpom i ostavite ih na pola sata.

Na radnoj površini koju ste dobro prekrili brašnom razvijte prvu loptu u tanku koru, poprskajte sa nekoliko kašika prethodno rastopljenog maslaca pomešanog sa uljem i dodajte deo izmrvljenog sira.

Razvucite drugu loptu u tanku koru, postavite je preko prve kore i ponovo sve pospite masnoćom i sirom.

Razvucite treću loptu i stavite je preko prve dve, pa pospite masnoću i sir.

Ovako položene kore počnite da pakujete kao kovertu, jednu po jednu.

Sklopite prvu koru kao kovertu, premažite ga masnoćom i ostavite ga u sredini preostale dve kore.

Sklopite drugu koru kao kovertu tako da prva kora ostane unutra i sve premažite masnoćom.

Na isti način obradite i treću koru - druge dve kore ostaju unutar treće.

Ovako sklopljenu pitu prstima stavite u pravougaoni pleh, koji ste namazali uljem i posipali sa malo brašna, tako što se potrudite da razvučete pitu do svih ćoškova pleha.

Na ovako pripremljenoj razvučenoj turskoj piti napravite dijagonalne proreze oštrim nožem na rastojanju od 2 cm.

Ostavite burek da odstoji oko 30 minuta da naraste i stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite do zlatne boje oko 30 minuta.

Neverovatno ukusna pita od razvijenih kora iz turske kuhinje.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar