Način pripreme
Promešajte toplo mleko, vodu i dodajte so, pa promešajte. Dodajte brašno i kvasac i umesite meko i elastično testo.
Podelite testo na 3 jednaka dela i formirajte lopte, pa ih prekrijte čistom krpom i ostavite ih na pola sata.
Na radnoj površini koju ste dobro prekrili brašnom razvijte prvu loptu u tanku koru, poprskajte sa nekoliko kašika prethodno rastopljenog maslaca pomešanog sa uljem i dodajte deo izmrvljenog sira.
Razvucite drugu loptu u tanku koru, postavite je preko prve kore i ponovo sve pospite masnoćom i sirom.
Razvucite treću loptu i stavite je preko prve dve, pa pospite masnoću i sir.
Ovako položene kore počnite da pakujete kao kovertu, jednu po jednu.
Sklopite prvu koru kao kovertu, premažite ga masnoćom i ostavite ga u sredini preostale dve kore.
Sklopite drugu koru kao kovertu tako da prva kora ostane unutra i sve premažite masnoćom.
Na isti način obradite i treću koru - druge dve kore ostaju unutar treće.
Ovako sklopljenu pitu prstima stavite u pravougaoni pleh, koji ste namazali uljem i posipali sa malo brašna, tako što se potrudite da razvučete pitu do svih ćoškova pleha.
Na ovako pripremljenoj razvučenoj turskoj piti napravite dijagonalne proreze oštrim nožem na rastojanju od 2 cm.
Ostavite burek da odstoji oko 30 minuta da naraste i stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite do zlatne boje oko 30 minuta.
Neverovatno ukusna pita od razvijenih kora iz turske kuhinje.