Način pripreme
Pečurke naseckajte na listiće i dinstajte ih u malo ulja.
Kada su gotove, dodajte sitno seckani peršun, 1/2 kašičice soli i bibera. Dobro promešajte.
Meso dobro očistite od žila i napravite od njega 3 velika komada debljine oko 2, 5 cm.
Stavite komade mesa jedan do drugog, tako da se malo preklapaju.
Rasporedite nadev od pečuraka i peršuna preko mesa.
Umotajte rolat čvrsto.
Umotani rolat premažite uljem i pospite biberom i mlevenim kuminom.
Omotajte rolat slaninom. Na kraju, ovako pripremljeni slani rolat uvežite kanapom na nekoliko mesta, da se ne raspadne tokom pečenja.
Posuda u kojoj pečemo rolat je duboka pravougaona keramička posuda sa poklopcem.
Ako nemate takvu posudu, možete da koristite dublji pravougaoni pleh i da meso prekrijete papirom za pečenje pa zatim aluminijumskom folijom.
Crni luk nasecite na kolutove i poređajte ih po dnu i zidovima pleha ili posude. Ostavite jedan deo luka.
Paprike i šargarepu naseckajte na kolutove, a beli luk ne seckajte, već ostavite očišćene čenove. Rasporedite povrće oko mesa.
U posudi promešajte vino, biber, mleveni kumin i so po ukusu.
Ovom smesom prelijte meso od svinjskog vrata. Zatim rolat od svinjskog vrata prelijte uljem. Poklopite.
Posudu stavite u hladnu rernu.
Uključite na 180 stepeni i pecite oko 1 sat i 45 minuta. Nakon toga povećajte temperaturu na 230 stepeni i pecite još 35 minuta.
Skinite poklopac i uz pomoć kutlače prebacite povrće i sos u šerpu.
Rolat vratite u rernu i zapecite ga odozgo oko 10-15 minuta dok ne dobije koricu.
Povrće sa sosom ispasirajte i dodajte u sos pavlaku u tankom mlazu, uz neprestano mešanje.
Dobićete raskošni sos od pavlake, kojim ćete preliti ukusni rolat od svinjskog vrata i pečuraka prilikom služenja.