Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Ukusan rolat od svinjetine i pečuraka

Ukusan rolat od svinjetine i pečuraka

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Ukusan rolat od svinjetine i pečuraka
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
6
"Trpeza dobije specijalan sjaj čim poslužimo ukusni rolat sa raskošnim sosem, ubedićete se i sami"

Potrebni sastojci

  • svinjski vrat - 1/2 kg
  • pečurke - 250 g (može i konzervirane)
  • crni luk - 4 - 5 srednje velikih glavica
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • peršun - 1 veza, svež
  • paprike - 2 komada / 1 crvena i 1 zelena / sveže
  • šargarepa - 1 komad
  • crno vino - 250 ml
  • ulje
  • so - po ukusu
  • biber
  • kumin - mleven
  • slanina - 15 komada iseckana na tanke trakice
  • pavlaka - 200 ml tečna, biljna, za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pečurke naseckajte na listiće i dinstajte ih u malo ulja.

Kada su gotove, dodajte sitno seckani peršun, 1/2 kašičice soli i bibera. Dobro promešajte.

Meso dobro očistite od žila i napravite od njega 3 velika komada debljine oko 2, 5 cm.

Stavite komade mesa jedan do drugog, tako da se malo preklapaju.

Rasporedite nadev od pečuraka i peršuna preko mesa.

Umotajte rolat čvrsto.

Umotani rolat premažite uljem i pospite biberom i mlevenim kuminom.

Omotajte rolat slaninom. Na kraju, ovako pripremljeni slani rolat uvežite kanapom na nekoliko mesta, da se ne raspadne tokom pečenja.

Posuda u kojoj pečemo rolat je duboka pravougaona keramička posuda sa poklopcem.

Ako nemate takvu posudu, možete da koristite dublji pravougaoni pleh i da meso prekrijete papirom za pečenje pa zatim aluminijumskom folijom.

Crni luk nasecite na kolutove i poređajte ih po dnu i zidovima pleha ili posude. Ostavite jedan deo luka.

Paprike i šargarepu naseckajte na kolutove, a beli luk ne seckajte, već ostavite očišćene čenove. Rasporedite povrće oko mesa.

U posudi promešajte vino, biber, mleveni kumin i so po ukusu.

Ovom smesom prelijte meso od svinjskog vrata. Zatim rolat od svinjskog vrata prelijte uljem. Poklopite.

Posudu stavite u hladnu rernu.

Uključite na 180 stepeni i pecite oko 1 sat i 45 minuta. Nakon toga povećajte temperaturu na 230 stepeni i pecite još 35 minuta.

Skinite poklopac i uz pomoć kutlače prebacite povrće i sos u šerpu.

Rolat vratite u rernu i zapecite ga odozgo oko 10-15 minuta dok ne dobije koricu.

Povrće sa sosom ispasirajte i dodajte u sos pavlaku u tankom mlazu, uz neprestano mešanje.

Dobićete raskošni sos od pavlake, kojim ćete preliti ukusni rolat od svinjskog vrata i pečuraka prilikom služenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: