Način pripreme
Rolat Stefani je vrsta mesnog rolata sa bogatim nadevom, koji uključuje i tvrdo kuvana jaja, koja se stavljaju cela. Jelo je mađarskog porekla, ali je postalo veoma popularno kod nas zbog autentičnog izgleda i jedinstvenog ukusa, koji može da zadovolji i najzahtevnije goste. Interesantna činjenica o rolatu je, da je za vreme Drugog svetskog rata najčešće servirano jelo, ali zbog smanjenja rezerva mesa počinju da se stvaraju i vegetarijanske varijante rolata Stefani, koje se spremaju i danas. Mi smo vam pripremili klasičnu varijantu rolata Stefani, koju možete pripremiti već sada - garantujemo savršeni rezultat. Evo recepta:
Mleveno meso pomešajte sa jajima, peršunom, rendanim lukom, prezlama, malo soli i čubarom. Neka odstoji 10 minuta.
Šargarepe stavite u posoljenu vodu da se kuvaju 10 minuta i isecite ih na tračice. Skuvajte dva jaja, oljuštite ih i isecite na četvrtine.
Mleveno meso stavite preko vlažne krpe (ili aluminijumske folije) i oklagijom istanjite meso i napravite krug debljine 1 cm.
Na kraj kruga ređajte šargarepu, pa jaja i sitno iseckane kisele krastavčiće. Sa te strane gde ste poređali nadev, počnite uvijanje rolata, zajedno sa krpom.
Rolat stavite u tepsiju, tako da dole bude uvijeni deo. Posipajte prezlama, a u tepsiju sipajte ulje i dva prsta vode.
Pecite rolat Stefani u prethodno zagrejanoj rerni 45-50 minuta na 180 stepeni. Zatim izvadite, posipajte preko kačkavalj i vratite da se zapeče još 10 minuta.
Ako vam se dopada recept, probajte i naše ostale oprobane predloge za rolat Stefani ili ovaj ukusni rolat sa mlevenim mesom.