Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Domaća torta iz starih notesa

Domaća torta iz starih notesa

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Šegrt
3411222
Domaća torta iz starih notesa
Fotografije: Hristo-Y-Moni
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Možda je retro, ali je veoma cenjen ovaj recept - otkriva tajne prirpeme čudesne torte sa mandarinama"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 150 g
  • brašno - 180 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • ulje - 30 ml
  • kora od limuna - 1 komad, kora
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 50 g
  • vanila - 1 komad
  • brašno - 3 supene kašike
  • kravlji maslac - 30 g
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • orasi - mleveni za ukras
  • mandarine - slatko, za prememazivanje
  • kora od limuna - od 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo jaja sa šećerom na mekan krem.

Dodajte brašno sa praškom za pecivo, ulje, vanilu i izrendamo korice od limuna.

Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 175 stepeni.

Pečenu koru ostavljamo da se ohladi.

Za krem za tortu umutimo jaja sa 30 ml mleka, vanilom i brašno.

Drugo mleko ugrevamo sa šećerom i postepeno sipamo smesu od jaja.

Mešamo dok se ne zgusne i ostavljamo 3-4 minuta da se brašno skuva.

Krem od jaja bude veoma nežan, ne mnogo gust.

Skidamo sa vatre i stavljamo 30 g kravljeg maslaca.

Sipamo u posudu i stavljmo u frižider da se stegne 1 sat.

Za to vreme pravimo šeećrni sirup sa mirisom limuna.

U ovom slučaju 2 kore limuna, 1 šolja vode i 1/2 šolje šećera.

Kuvamo 6-7 minuta dok se ne zgusne i dok korice ne puste miris.

Isečemo 2 kore na dva dela.

Stavljamo jedan deo, prelivamo sa malo sirupa, namažemo lepo slatkom od mandarina.

Posipamo krupnije samlevenim orasima i stavljamo hladan krem.

Poklopimo drugim delom kore.

Prelivamo i odozgo namažemo preostalim kremom.

Domaću tortu obilno posipamo orasima.

Ostavljamo u frižideru da odstoji bar 3 sata.

Da napomenem da sam seosku tortu oblikovala sa obručem i kad se ohladila sam go sklonika.

Moja domaća torta iz starih notesa je veoma jednostavna za pripremu i neverovatno ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: