Slatki korneti iz starih notesa

18/09/2018
"Najuksniji kolači iz našeg detinjstva, koje i danas jedemo sa užitkom!"
Priprema40 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno60 min.
Porcije30
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano580
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 i 1/2 šolje
  • kisele mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - oko 700 g za srednje meko testo
  • za krem
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 10 supenih kašika
  • sveže mleko - 1 litar
  • vanila - 1 kesica
  • kora od limuna - 1 supena kašika, izrendana
  • maslac - 1 paket
  • za posipanje
  • kokosovo brašno
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. U kiselo mleko stavite sodu, mešajte i sipajte u jaja i šećer. Dodajte ulje i vanilu, lepo promešajte.

Počnite postepeno da dodajete prosejano brašno, mešajte neprestano. Kad postane dovoljno gustu, da se ne razliva, sipajte ga u pleh posut brašnom i nastavite da dodajete brašno dok ne zamesite srednje testo.

Od ovako dobijenog testa razvucite koru debljine 3-4 mm. Isecite je na trake širine oko 2 cm. Svaku uvije oko kalupa za kornet.

Poređajte u pleh, namazan i posut brašnom, pecite ih u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Kad se malo ohlade, izvadite kornete iz kalupa.

Pripremite krem tako što prvo umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno i vanilu i uz neprestano mešanje počnite da sipate po malo od hladnog mleka, tako da dobijete glatku kremastu smesu.

Tako dodajte celu količinu mleka i stavite na tihu vatru da se krem kuva. Mešajte četo, a kad provri neprestano da krem ne bi zagoreo. Kad krem dobije potrebnu gustinu skidamo ga sa vatre i u njega dodajemo izrendanu koru limuna i maslac.

Lepo promešamo i ostavljamo krem da se malo ohladi, nakon toga njime punimo kornete. Odozgo preko krema sipamo kokosovo brašno. Poređamo kornete na tanjir i po želji posipamo šećerom u prahu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar