Način pripreme
Kvasac pomešamo u malo mlake vode. Najbolji rezultat se dobija sa turskim kvascem. Kvasac rastvorimo u 1 šolji mlake vode, pomešamo sa jajetom, šećerom, prstohvatom soli i malo brašna da dobijemo kašu, gušću nego za palačinke. Ostavljamo da nadođe.
Nakon toga sipamo u pleh 1/2 kg brašna, obavezno prethodno prosejemo. U sredini pravimo udubljenje u koje sipamo nadošao kvasac.
Zamesimo testo. Ako je potrebno u testo možemo dodati još malo mlake vode ili mlako sveže mleko. Gotovo testo ostavljamo da nadođe. Posle ponovo premesimo.
Od njega kidamo komade srednje veličine i pravimo loptice. Ređamo ih u pleh u kojem ćemo peći, počinjemo od sredine /tamo pravimo loptice/. Ruke prethodno namažemo mašću da se testo ne lepi po njima.
Kad popunimo pleh ostavljamo pogačice da nadođu. Posle pečemo u prethodno ugrejanoj rerni. Pre nego što stavimo u rernu prelivamo ugrejanim uljem u koje smo stavili kašičicu soli ili po želji mrvljeni sir (*ili sitan sir, količina da se pogačice odozgo pokriju, možemo staviti umesto soli).
Pogačice pečemo dok ne porumene u jakoj rerni, prethodno ugrejanoj. Pre nego što izvadimo po želji možemo premazati sa 1 žumancem.