Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Kolači sa kikirikijem

Kolači sa kikirikijem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Kolači sa kikirikijem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
28/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
10
"Ukusni kolači sa kikirikijem sa kojima poslužujemo svakoga, zato što zaista vrede, a i da vidite da se ne stidimo"

Potrebni sastojci

  • kikiriki - 50 g + za ukras, sirovi
  • brašno - oko 140 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, ravna
  • banane - 1/2 komada (65 g, oljuštena)
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • maslac - 80 g
  • jaja - 1 komad, M
  • šećer - 80 g
  • vanilin šećer - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kikiriki zapecite na suvom tiganju (bez onih za ukras), ostavite da se ohlade i samelju. Ja volim da ih sameljem sa tankom ljuskicom, jer u njoj ima mnogo korisnih sastojaka, ali ako vi ne volite, sklonite je.

2. Brašno prosejte u posudi zajedno sa praškom za pecivo. U njih stavite komade maslaca i šećer (fin kristal, može i šećer) i prstima utrljajte dok se ne integriše skroz.

3, Bananu izgnječite viljuškom, promešajte sa sokom od limuna da ne potamni i stavite u brašno sa jajetom.

4. Promešajte dok ne dobijete gusto i lepljivo testo i na kraju dodajte kikiriki. Ako je testo još retko, dodajte još malo brašna, ali ne previše zato što se posle stegne u frižideru. Po želji možete podeliti testo na dva dela i u jedan dodajte 1 kašičicu kakaa u prahu da biste imali dva ukusa kikiriki kolača.

5. Ostavite na hladnom mestu, pokrijte streč folijom i kad se stvrdne oblikujte loptice malo manje od oraha. Dobro je da obilno namažete ruke zato što je dosta lepljivo uprkos toga što se steglo.

6. Loptice spljeskajte i poređajte na rastojanju u pleh, obložen paprom za pečenje. Da bi bili idealni možete ih oblikovati kad budu na papiru. Na svaku stavite po jedan kikiriki u centar.

7. Kolači sa kikirikijem se peku na 160-170 stepeni dok ne porumene po ivicama - oko 20-25 minuta svaki pleh (dva pleha). Nakon što se ohlade gotovi su za konzumiranje.

Ako želite da vaši kolaći budu hrskaviji, možete peći dok ne dobiju tamniju boju.

Slatkoća keksa je balansirana, zato ako želite mnogo slatno povećajte količinu na 100 g.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: