Način pripreme
1. Sameljite urme u blenderu sa drugim suvim voćem (kajsijama, šumskim voćem, bananom). Treba da isečete na sitne komade, na kašu. Sipajte u posudu mleveno voće i pomešajte sa kašikom sode bikarbone.
2. Ugrejte med i vodu na umerenoj vatri. Čim vri 5 minuta sipajte ovaj sirup u voće, promešajte i ostavite da se ohladi 30 minuta.
3. U posudi umutite jaje sa prstohvatom soli i šećera. U njih sipajte brašno, kikiriki, prašak za pecivo i skoro ohlađeno voće sa sirupom.
Uključite rernu da se ugreje na 180 stepeni, a za to vreme lepo promešajte smesu za sladak hleb uz pomoć miksera sa nastavcima za testo ili u multipraktiku. Nemojte preteriavti sa mešanjem, negko samo koliko je potrebno da smesa postane homogena.
4. Namažite pravougaoni kalup, prčenika pribložno 24/10 i sipajte u njega smesu. Stavite u ugrejanu rernu i pecite 40-50 minuta ili proverite čačkalicom za zube. Na kraju možete pokriti hleb alu folijom da ne zagori odozg.
5. Nakon što izvadite iz rerne, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetku. Isecite kolač na kriške i servirajte sa čašom toplog mleka.
Neka vam je slatko!