Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pilav»Asirski pirinač sa kikirikijem i suvim grožđem

Asirski pirinač sa kikirikijem i suvim grožđem

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
575311430
Asirski pirinač sa kikirikijem i suvim grožđem
Fotografije: Tanja Radmanovac
1 / 3
05/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
5
"Pirinač - sladak kao greh, kojem ćete želeti da uživate ponovo i ponovo"

Potrebni sastojci

  • basmati pirinač - 500 g
  • tanka fida - 100 g
  • grašak - 100 g, tvrdo kuvan
  • suvo grožđe - 75 g, po izboru
  • kikiriki - 75 g, sirov
  • kravlji maslac - 20 g
  • kari - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • piment - 1/2 kašičice
  • cimet - 1 kašičice
  • kardamon - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kurkuma - 1 1/2 kašičice
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač operemo i ostavljamo da se suši. Suvo grožđe operemo i potopimo u vodu na 20 minuta.

Sav maslac i malo ulja ugrevamo lepo u šerpi, nakon toga dodajemo fidu. Pržimo na tihoj vatri dok ne dobije svetlobraon boju i onda dodajemo suvi pirinač.

Sve sastojke osim soli dodajemo i pažljivo mešamo 30 sekundi tako da pirinač i fida budu ravnomerno pokriveni začinima.

Sipamo toplu vodu tako da pokrije pirinač 1-1.5 cm. Dodajemo so i poklopimo šerpu, ne mešamo i otvaramo na 15 minuta. Kad otvorimo možemo pažljivo promešati.

Nakon još 20 minuta možemo opušteno da promešamo pirinač i da ga probamo. Ne treba da bude zalepljen, prekuvan ili masan, nego suv i u zrnima, u protivnom ostavljamo na još 10 minuta ili dok ne dobijemo željeni efekat.

Potopljeno suvo grožđe propržimo na kratko sa prstohvatom cimeta. Nakon toga u istoj masti propržimo i kikiriki.

Na tanjir da pirinčem poređamo suvo grožđe i kikiriki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: