Način pripreme
Prvo spremamo ceđeno kiselo mleko. Za taj cilj preferiram domaće jer zna da nema dodatih sastojaka.
Stavljamo ga u gazu i ostavljamo da se ocedi tokom noći.
Pre nego što skuvamo kinou treba da je dobro isplaknemo, kad se uverimo da je sloj saponina sa semenki odstranjen.
Nakon što je natopimo isplaknemo je dobro.
Skuvamo je u vodi u odnosu 1 prema 1 i po. Za šolju kinoe je neophodno oko šolja i po vode da vri na slaboj vatri.
Ona krčka lagano oko 15 minuta, nakon toga se dodaje prstohvat soli.
Orahe takođe natopimo uveče u hladnoj vodi i isplaknemo nekoliko puta.
Osušimo ih i blendiramo ili narendamo na krupno rende.
U odgovarajućoj posudi pomešamo ceđeno kiselo mleko, 1-2 kašike kefira i začinjavamo pasiranim čenovima belog luka i sa malo soli.
Dodajemo na kocke isečene i oceđene kisele krastavčiće, orahe i kinou.
Promešamo dobro.
Sečemo integralne hlepčiće i po želji možemo blago da zapečemo kriške.
Namažite ih debelim slojem mlečne salate i aranžirajte zimsku mlečnu salatu sa kiselim krastavčićima i kinoom sa svežim strukovima mirođije, kriškama maslina i bejbi krastavčićima.
Savet: Kinoa je bogata proteinima, ugljenim hidratima, bvlaknima, ali takođe i mineralima kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, natrijum i cink.
Ona ima visoku proteinsku vrednost, antioksidansna svojstva i visok sadržaj magnezijuma i kalcijuma.
Zato je važno da se zna da oni koji imaju netolerantnost ka mlečnim proizvodima mogu da unose kinou.
Kalcijum je veoma važan za kosti, mozak i nervni sistem, posebno kod trudnica!