Domaći kokosov sirup

05/02/2020
"Ako kući imate domaći sirup od kokosa, retko će videti praznu čašu, neodoljivo je ukusan "
Priprema15 min.
Kuvanje5 min.
Ukupno20 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano137
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • kokosov orah - 1 komad
  • voda - 1.4 l, mineralna
  • šećer - 50 g
  • vanila - 1 komad
  • suncokretovo ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite 500 ml vode da provri.

Za to vreme otvorite kokosov orah. Najlakše ćete uraditi na sledeći način.

Vrhom noža probijte najmekši deo od tri rupice koje ima svaki orah. Obično je ona najveća, a i lako se otkriva pritiskom.

Možete koristiti vadičep da bi rupa bila veća.

Okrenite na čašu gde ste stavili cediljku za svaki slučaj, da ne upadne deo kore ili vlasi od ljuske u kokosovoj vodi.

Kad prebacite tečnost u čašu uzmite orah, uvijte krpom i kroz sredinu udarite čekićem ili obrnutom stranom kuhinjske sekire.

Prilikom preciznijih udara, spoljašnja kora će se otvoriti na dva dela i orah će izaći ceo. I ako se razbije unutrašnjost, ako ste udarili jako, nije problem.

Drugu braon koru oljuštite običnom ljuštilicom za povrće da ostane samo mlečno-bela unutrašnjost.

Isecite na male komade (ovde je teško da odoliš, zato što možeš da pojedeš, jer je mnogo aromatično i ukusno).

Stavite kokos u vruću vodu sa šećerom (možete ga regulisati po ukusu), vanilom i uljem.

Prebacite sve u blender i uključite da se melje na maksimalnoj brzini minut, nakon toga dodajte preostalu vodu iz kokosa i dobro promešajte.

Ukoliko niste dobili mnogo kokosove vode ili vodite da je pijete samostalno - nema problema, onda umesto 1.4 l stavite 1, 5.

Procedite kroz finu cediljku ili gazu, lepo pritisnite da se ocedi i poslednja kapljica mlečne aromatične tečnosti.

Možete konzumirati sirup od kokosa topao ili hladan, a brašno od ceđenja možete koristiti za razne slatkiše.

Kada odstoji, napitak dobije mali talog, zato promućkajte pre upotrebe.

Na isti način možete pripremiti domaće mleko od kokosa, prosto nemojte stavljati šećer i vanilu.

* Proizvodi su za 1.5 l kokosovog sirupa.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar