Hlepčić gvakamole

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Hlepčić gvakamole
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
7
"Era običnih hlebova je zamenjena ovim netradicionalnim hlepčićem gvakamole"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • kvasac - 10 g
  • voda - 100 - 110 ml
  • avokado - 1 komad (120 g, oljušten ili očišćen)
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • korijander - 1 kašičica, suvi listovi
  • sremuš - 1 kašičica, suva pera (može i svež)
  • beli luk - 1 prstohvat, u prahu
  • sok limete - 1 supena kašika
  • sol - 1 kašičica ravna
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Oljušteni i očišćeni avokado stavite u blender i zajedno sa maslinovim uljem, sokom od limete, lukom, korijanterom, solju i belim lukom. Sameljite na glatko pire, koje liči na gvakamole.

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom. Po želji ostavite da nadođe, ali nije obavezno.

Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte smesu sa kvacem, a nakon toga i smesu sa avokadom.

Zamesite glatko i elastično testo, dodajte brašno ako je retko ili malo vode ako je tvrdo. Biće vam lakše ako mutite mikserom sa nastavcima za testo.

Oblikujte hlepčić i stavite u pleh ili kapu od 1 l, prehodno namazan. Pokrijte pleh tako da ima mesta na nadođe.

Nadošli hleb pecite na 180-190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlanu koricu oko 20 minuta.

Čarobno kod ovog keksa je što je sredina nekako sočna, vlažna i veoma mekana zbog avokada. To što je unutrašnjost vlažna, ne znači da će ostati sirova. Boja je zelenkasta i interesantna, a ukus je neodoljiv kada ga pospete lepim maslinovim uljem.

Kod kuće hlepčić gvakamole nestaje još dok je topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: