Način pripreme
Oljušteni i očišćeni avokado stavite u blender i zajedno sa maslinovim uljem, sokom od limete, lukom, korijanterom, solju i belim lukom. Sameljite na glatko pire, koje liči na gvakamole.
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom. Po želji ostavite da nadođe, ali nije obavezno.
Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte smesu sa kvacem, a nakon toga i smesu sa avokadom.
Zamesite glatko i elastično testo, dodajte brašno ako je retko ili malo vode ako je tvrdo. Biće vam lakše ako mutite mikserom sa nastavcima za testo.
Oblikujte hlepčić i stavite u pleh ili kapu od 1 l, prehodno namazan. Pokrijte pleh tako da ima mesta na nadođe.
Nadošli hleb pecite na 180-190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlanu koricu oko 20 minuta.
Čarobno kod ovog keksa je što je sredina nekako sočna, vlažna i veoma mekana zbog avokada. To što je unutrašnjost vlažna, ne znači da će ostati sirova. Boja je zelenkasta i interesantna, a ukus je neodoljiv kada ga pospete lepim maslinovim uljem.
Kod kuće hlepčić gvakamole nestaje još dok je topao.
Prijatno!