Način pripreme
Korišćena pravougaona posuda za pečenje 30/23 cm.
Pripremite nadev, tako što prvo umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajte griz, prosejano brašno sa praškom za pecivo, vanilu, narendanu koru limuna i mlevene orahe. Promešajte dobro.
Podelite kore koliko ih ima na dva dela. Namažite dno posude, u kojoj ćete peći, maslacem. Presavijte prvu koru, mažući između dva lista maslacem i stavite je na dno posude za pečenje (za veličinu moje posude svaku koru sam savijala na pola). Uradite to i sa ostalim korama od jednog pripremljenog dela.
Sipajte nadev i odozgo poređajte drugi deo pripremljenih kora mažući između svakog sloja istopljenim maslacem.
Oštrim nožem isecite na trouglove baklavu veoma pažljivo, da ne izađe nadev kroz razreze.
Ostatak maslac i ulja zagrejte na ringli. Pažljivo sipajte vruću smesu u razreze i preko baklave.
Ispecite dok ne postane zlatasta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostavite da se dobro ohladi. Nako što se ispeče možete blago da pređete nožem ponovo kroz napravljene razreze po baklavi sa nadevom.
Napravite sirup, tako što stavite sastojke u duboku posudu i kuvate na umerenoj temperaturi na ringli oko 6 minuta.
Sirup treba da je ređi, da se upije i u testo. Kad je gotov sipajte vruć sirup preko hladne baklave.
Ostavite baklavu sa nadevom da dobro upije sirup na hladnom nekoliko sati.
Komentari