Način pripreme
Prvo stavljamo vodu i šećer da se kuvaju oko 10-15 minuta. Dodajemo sok od limuna, promešamo i dodajemo štapić cimeta. Gotov sirup skidamo sa vatre, vadimo cimet i dodajemo vanilu.
Keks sitno sameljemo, a orahe isečemo na krupnije komade. U dubokoj posudi pomešamo orahe, keks, prezle i dobro promešamo.
Namažemo odgovarajući pleh sa malo rastopljenog maslaca i počinjemo da ređamo kore, idu - 2 kore, nadev, maslac i tako dok ne potrošimo kore. Baklavu sečemo na kockice. Ako je ostali maslaca, njime prelijemo baklavu.
Pleh sa baklavom stavljamo u hladnu rernu, nakon toga uključujemo na 160 stepeni i pečemo dok ne počne da dobija lepu zlatnu boju /oko 1 sat/.
Gotovu baklavu ostavljamo da se ohladi 15 minuta i prelivamo hladnim sirupom. Pokrijemo baklavu aluminijumskom folijom i ostavljamo da odstoji jednu noć.