Način pripreme
Kalup za kolač 225/35/15 cm se postavlja folijom ili papirom za pečenje, ali tako da ima drške izvan kalupa.
Očiste se jabuke samo od peteljki i seku se na kocke zajedno sa korom i semenkama. Šljive se očiste od koštica i iseku se na kocke.
Sipaju se u duboku šerpu, dodaje se voda. Stavlja se da provri i ostavljaju se na umerenoj ringli oko 20 minuta ili dok voće ne omekša. Sklanjaju se sa ringle i stavljaju se u multipraktik/blender i pasiraju se u voćni pire.
Smesa se stavlja u veliku cediljku i procedi se. U tom trenutku treba da se iskaže strpljenje, jer je smesa gusta i sporo ce cedi, ali se pomaže špatulom, mešajući po dnu cediljke za brže oticanje.
Treba da ostane oko 150 g voća ili 2 veće šake. Sok (sirup) se vraća u čistu is uvu šerpu, stavlja se na umerenu vatri, dodaje se rozetle, vanila i pektin, promešan sa šećerom. Ostavlja se da se krčka uz neprestano mešanje, dok ne počne da pada u parčićima sa kašike - to je oko 50-55 minuta.
Ne treba da se prestaje sa mešanjem jer se lepi za dno šerpe odmah, a to je tako jer je gust i težak. Sklanja se sa ringle, vadi se rozetla i smesa se sipa u kalup. Ne uvija se folijom, ostavlja se da uđe vazduh. Ostavlja se tokom jednog dana i noći da uhvati oblik.
Nakon tog se okreće na dasku pokrivenu papirom za pečenje. Sklanja se papir, kojim je pokriveno i ostavlja se na vazduhu dve trećine dana - da uhvati koricu.
Parče marmelade može da se iseče po polovini ili celo i uvija se čvrsto u papir za pečenje.
Marmelada od jabuke se čuva u kutijama 6 meseci u frižideru ili na prohladnom mestu.
Nakon što sam napravila marmeladu, iskela sam na kocke nekoliko kriški i uvaljala u kokosovo brašno, dobila sam sjajne male bombone raskošnog slatko-kiselog ukusa, a drugi deo sam stavila u uskršnje kiflice. Ona nije pretvorila testo u tečnost, nije se razlila već se ponašala kao dobra ukusna marmelada.