Način pripreme
Šipak operite, prepolovite, uklonite semenke i dlačice i ponovo operite.
Dodajte toliko vode u šipurak da ga pokrije i kuvajte oko 1-2 sata dok ne omekša.
U međuvremenu izvadite koštice iz plavih šljiva, naseckajte ih i sipajte u drugu šerpu.
Dodajte šećer u šljive i ostavite 6-8 sati.
Skinite lonac sa šipkom sa vatre i ostavite da odstoji 6-8 sati.
Stavite šerpu sa šljivama na šporet i kuvajte oko 15-20 minuta.
Za to vreme protrljajte šipak kroz sito.
Sklonite šljive sa ringle, izgnječite, dodajte pire od šipurka, vratite lonac na vatru da proključa marmelada od šljiva.
Kuvajte marmeladu od šipka dok se ne zgusne, često mešajući.
Vruću marmeladu od plavih šljiva i šipka sipajte u tegle, zatvorite ih i okrenite poklopce na dole.
U sezoni šljiva, obavezno probajte i ove odabrane recepte za slatko od šljiva ili naučite kako da čuvate šljive.