Način pripreme
Kolenica se opere i osuši. Pomožu oštrog noža se prave prorezi i svinjskoj kolenici i u njih se gurne po jedan ceo čen belog luka. Meso se posipa solju, alevom paprikom i miksom začina za pečeno meso.
Posuda sa kolenicom se pokriva svežom folijom i stavlja se na 12 sati u frižider, da se oslobode arome.
Dno glinene đuvečare i kolenica se mažu uljem. U posudu se sipa oko 200 ml crvenog vina, meso se stavlja unutra, poklapa se i stavlja se u hladnu rerni.
Peče se prvih pola sata na 220 stepeni, nakon čega se temperatura smanjuje na 170. Na pola pečenja se dodaje očišćeno i na krupno isečeno povrće.
Neophodno je da je povrće začinjeno solju pre nego što se poređa oko mesa.
U đuvečaru se stavljaju lovorov list, biber u zrnu i zrnca pimenta.
Malo pre nego šro je gotovo sklanja se poklopaca i kolenica se dopeče da dobije ukusnu i blago zagorelu koricu.