Način pripreme
Iscedite sok limuna direktno u sveže mleko i sačekajte nekoliko minuta da se mleko preseče i zgrudva.
Sipajte sodu i kada se ona aktivira, dodajte ulje, prosejano brašno, so i šećer.
Promešajte testo za presnu pogaču špatulom ili kašikom, jer je veoma lepljivo.
Mešajte kratko i kada testo počne da se odvaja od zidova posude nauljenim rukama ga oblikujte u loptu. Testo ne treba da bude tvrdo, kako bi moglo da naraste.
Stavite testo u nauljenu tepsiju, prstima ga lagano pritisnite i napravite udubljenja u njemu.
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu na 175-180 stepeni i pecite još oko 10 minuta ili dok čačkalica, kojom probate, ne bude suva. Pre isteka 20-og minuta ne otvarajte rernu.
Gotovu pogaču sa sodom ostavite nekoliko minuta da se prohladi, ali ne potpuno i iskidajte je dok je još topla, pa poslužite goste.
Prijatno!