Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Namaz»Marokanska salata od patlidžana (Zaalouk)

Marokanska salata od patlidžana (Zaalouk)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Marokanska salata od patlidžana (Zaalouk)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
33 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
4
"Piće je od vas, nama ostavite da se pobrinemo za meze - iznenadićemo vas marokanskom salatom od patlidžana"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 700 g
  • paradajz - 360 g (oko 2 velika paradajza)
  • luk - 1 glavica (60 g)
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so - 1 kašika + za začinjavanje po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • korijander - 2 struka, listovi
  • peršun - 2 struka, listovi + za ukras
  • šećer - 1 kašičica
  • sok od limuna - 4 kašike
  • koncentrat paradajza - 50 g
  • šafran - 3 - 4 vlasi (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Beli luk i luk se iseckaju na sitno. Patlidžan i paradajz se seku na kocke 1 cm približno (paradajz može i sitnije).

Kocke patlidžana se promešaju sa kašikom soli i sokom od limuna i ostavljaju se u veliku cediljku da iscuri njihov gorki som (30 minuta).

U maslinovom ulju se na kratko zaprže luk i beli luk. Dodaje se paradajz i nakon minut-dva patlidžan.

Kuva se 15 minuta uz poluotvoren poklopac šerpe i tada se dodaju aleva paprika i biber, kumin, koncentrat paradajza, šećer, so po ukusu i sveži listovi peršuna i korijandera.

Po želji se ubacuje i nekoliko vlasi šafrana. Kuva se još 7-8 minuta i ostavlja se da se ohladi.

Salata koja može da bude servirana i kao predjelo se servira hladna, ukrašena sa još listova svežeg peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti