Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjetina sa krompirom u đuvečari

Jagnjetina sa krompirom u đuvečari

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Jagnjetina sa krompirom u đuvečari
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
2
"Sočna jagnjetina sa krompirom koja jednostavno nije za propuštanje"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće nogice - 2 komada, oko 800 g
  • krompir - 3 komada, krupan
  • luk - 1 glavica
  • belo vino - 250 ml
  • bujon od povrća - oko 150 ml
  • menta - 4 - 5 grančica
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu
  • nana - 2 kašičice ili po ukusu
  • ruzmarin - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika ili ulje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjetina sa krompirom u đuvečari - ovaj recept je za dve velike porcije, po jedna nogica po čoveku. Ako želite da napravite više povećajte sastojke.

Nema poteškoća pri spremanju, samo vreme i jedna dobra glinena posuda će završiti skoro sav posao.

Dobro je da zamolite u mesari da vam iseku ili prepolove svaku jagnjeću nogicu, tako će se skuvati brže i biće lakši za jelo.

Natrljajte meso sa biberom, malo soli, nanom i polovinom ruzmarina (druga je za krompir).

Na dno glinene đuvečare poređajte polovinu grančica sušene mente. Stavite odozgo nogice, prelijte belim vinom i bujonom i odozgo stavite preostalu mentu i pospite sa 2-3 kašike maslonovog ulja ili ulja. Poklopite posudu i stavite u hladnu rernu, uključujući je na 200 stepeni.

Na ovoj temperaturi pecite 15 minuta i smanjite na 155-160 - tako ostavite sat i po. Ako su nogice prepolovljene, trebalo bi da su za to vreme skoro gotove.

Oljuštite i isecite na krupnno krompir i luk.

Izvadite jagnjetinu iz rerne i sklonite grančice mente. Stavite luk i krompir, posolite, pospite ruzmarinom i sa malo maslinovog ulja ili ulja i dolijte bujon, u slučaju da veći deo sastojaka nije pokriven tečnošću.

Ponovo stavite poklopac pojačajte rernu do 175-180 stepeni i kuvajte oko 35 minuta ili dok krompir potpuno ne omekša, proveravajte ga viljuškom.

Dolazi trenutak da sklonimo poklopac i okrenemo jagnjetinu. Zapecite dok jagnjetina sa krompirom u otvorenoj đuvečari ne dobije prijatnu preplanulost, ali pazite da ne presušite meso.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: