Mokri kolač

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Mokri kolač8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
75 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Kolač koji se bukvalno topi u ustima - probajte i uverićete se"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 20 kašika
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • mleko - 20 kašika
  • ulje - 20 kašika
  • brašno - 20 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 3 kašike
  • za preliv
  • mleko - 500 ml
  • šećer - 7 kašika
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • čokolada za kuvanje - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom umutiti jaja, postepeno dodavati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta.

U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i kakao, pa prosejati.

U umućenu smesu naizmenično dodavati ulje, mleko i suve sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo). Lagano izmešati ručnom žicom za mućenje, kako bi se svi sastojci sjedinili.

Pleh srednjih dimenzija premazati uljem, posuti brašnom i uliti pripremljenu smesu.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Gotovu koru izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se dobro ohladi.

Priprema preliva: U šerpu uliti mleko, dodati šećer, vanilin šećer i čokoladu za kuvanje. Staviti šerpu na vatru i kuvati dok ne proključa i dok se čokolada i šećer ne otope.

Ohlađenu koru iseći na kockice (ili parčad željene veličine), preliti je vrelim prelivom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zatim staviti u frižider, dobro rashladiti, servirati i poslužiti.

Savet: Najbolje je ostaviti da odstoji u frižideru do sutradan, kako bi se kolač dobro ohladio, jer je ukusniji kada je hladniji. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: