Torta sa piškotama, slatkom, pavlakom i voćem

25/02/2020
"Torta sa piškotama, slatkim, pavlakom i voćem - ako neki Italijan vidi ovu tortu, prosto će izgovoriti Mamma Mia! "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano163
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • piškote - 1 pakovanje 400 g Savoardi
  • kisela pavlaka - 1 kantica 1 kg ili 2 x 400 g
  • slatko - teglica
  • sušene brusnice - 100 - 200 g ili drugo voće
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred treba da napomenem da ova torta sa piškotama treba da se napravi barem 8 sati pre određene prilike, kako bi bilo dovoljno vremena da piškote upiju fil i da se stegnu u frižideru.

Ja je obično pravim čak dan ranije i ona stoji celu noć. Ne bude previše slatka, jer ne dodajem nikakav šećer sa strane - slatko dolazi iz piškota, šećera iz slatka i iz voća.

Najlepše izgleda torta u pravougaonoj staklenoj tepsiji, kao što je prikazano na slici.

Što je tepsija dublja, to možete dodati više spratova, dok ne potrošite proizvode.

Počinjemo sa 2-3 supene kašike kisele pavlake, koju lepo razmažete po dnu, kako bi piškote u prvom redu upile i sa donje strane.

Umesto kisele pavlake možete koristiti ceđeno kiselo mleko ili obično, ali neka bude barem sa 4.5 % masti, u protivnom torta će biti previše vodenasta.

Gusto ređamo prvi red piškota, lepo pritiskajući ka dnu. Odozgo razmazujemo tanki sloj slatkog po izboru, u primeru na slici slatko je od šumskog voća (takođe sam pravila i sa borovnicama, jagodama, kajsijama, sa marmeladom od šljiva sa orasima - uvek bude savršena).

Preko slatkog razmazujemo nekoliko kašika kisele pavlake, koliko je potrebno da se piškote prekriju sa svih strana.

Ređamo novi red piškota, slatka, kisele pavlake...

Po poslednjem redu kisele pavlake ravnomerno posipamo usitnjene sušene brusnice, nakratko samlevene u aparatu za mlevenje kafe (sa blenderom će sigurno biti bolje, ali ja ga nisam imala).

Moglo je da se ukrasi i borovnicama ili drugim šumskim voćem (svežim ili zamrznutim). Ja mnogo volim brusnice, zato što imaju slatko-kiselkast ukus.

Kada je pravim sa marmeladom od šljiva i oraha, veoma dobro izgleda kada je dekoracije odozgo od mlevenih oraha.

Kada je sa slatkom od jagoda, odozgo mogu da se poređaju sveže ili zamrznute jagode itd.

Na kraju prekrivamo tortu sa piškotama, slatkom, pavlakom i voćem, ostavljamo je u frižideru i narednog dana oblizujemo prste. :)

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar