bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Ekleri»Slani ekleri sa kačkavaljem

Slani ekleri sa kačkavaljem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Početnik
3k2315k34
Slani ekleri sa kačkavaljem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
27/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
16
"Specijalno za one koji vole slane eklere - sjajni ekleri sa kačkavaljem"

Potrebni sastojci

  • Za eklere
  • brašno - 125 g
  • maslac - 80 g
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • voda - 160 ml
  • Za nadev
  • kačkavalj - 200 g
  • topljeni sir - 100 g
  • feta - 50 - 60 g, sir (ili običan kravlji sir)
  • biber - 1 prstohvat
  • limun - 1/2, sok
  • maslinovo ulje - 1 - 2 kašike
  • so - po želji
  • paradajz - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za eklere stavite na ringlu vodu i maslac. Kada se dobije ujednačena tečnost, odnosno kada se maslac istopi, sipajte brašno i mešajte, dok smesa ne počne da se odvaja od dna i zidova posude. Stavite šećer, so, mešajte i skllonite sa vatre.

2. Sačekajte 10 minuta da se kuvano testo prohladi i dodajte jaja, jedno po jedno uz neprestano mešanje. Dok testo potpuno ne upije jedno jaje ne stavljajte sledeće.

3. Dobijenu smesu prebacite u špric i u posudi za pečenje na papiru za pečenje obilujte duguljaste eklerčiće. Našpricajte na rastojanju 3-4 cm jer će povećati svoj obim pri pečenju.

4. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije zlatastu preplanulost.

Nakon što isključite rernu, ostavite ih unutra 10 minuta sa odškrinutim vratima.

5. Ostavite posudu van rerne da se ekleri potpuno ohlade, a za to vreme spremite nadev.

6. Izgnječite viljuškom topljeni i feta sir. U njih narendajtena fino rende kačkavalj i mešajte dobro sa sokom od limuna, maslinovim uljem i biberom. U zavisnosti koliko je slan kačkavalj koji koristite ili sir možda će biti potrebno da blago posolite nadev.

7. Secite po dužini svaki eklerčić i u šupljinu u sredinu stavljajte nadev od kačkavalja. Završite tankim kriškama paradajza za svežinu.

8. Servirajte kao ukusan doručak, predjleo ili za grickanje u bilo koje doba dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: