Način pripreme
1. Krompirići se operu i iseku na dva dela. Obilno se premažu maslinovim uljem i soli i stavljaju se u rernu ugrejanu na 200 stepeni da se zapeku, otprilike 15 minuta. Tepsija treba da bude prekrivena aluminijumskom folijom kako se krompirići ne bi isušili.
2. Izvađeni iz rerne krompirići se izdube, tako što se izvadi deo njihove unutrašnjosti i ostavi se debljina oko 5-7 mm. Ako su još tvrdi i kašičica ne prodire, još malo se stavljaju u rernu da se dopeku, kako bi moglo slobodno da se radi, ali u ovoj etapi ipak ne treba u potpunosti da budu ispečeni.
3. Teletina se samelje ili isecka. U nju se dodaje hleb koji je namočen vodom ili mlekom i isceđen, zatim iseckani luk, so i začini. Ja sameljem sve zajedno. Ako dobijeno mleveno meso-pasta izgleda gusto, stavite i jedno malo jaje. Zbog nedostatka masnoće u mesu, smesa je gušća.
4. Krompiri se pune mesom, posipaju se maslinovim uljem, ponovo se prekrivaju folijom i peku se još otprilike 25-30 minuta ili dok ne procenite da su gotovi. Ovo možete proveriti drvenom čačkalicom, koju ste zaboli u meso - treba da izađe čista (kao koad peciva od testa).
5. Bešamel se priprema tako što se maslac ugreje na umerenoj do slboj vatri da ne zagori. Sipa se brašno i meša se 3 minute ako je slaba vatra i manje, ukoliko je umerena.
6. Sipa se mleko /malo ugrejano/ i meša se ili neprestano muti, dok sos ne postane gust i gladak. Začini se belim biberom, indijskim oraščićem i soli i izlije se na gotov punjeni krompir.
7. Jelo se obilno pospe narendanim kačkavaljem i zapeče se dok korica ne dobije zlatkastu boju.
Poslužuje se toplo sa svežom salatom.
Prijatno!