Način pripreme
Patiidžan operemo, isečemo na dva dela, stavljamo u slanu vodu na oko pola sata. Ocedimo, izbušimo viljuškom mesnati deo, posipamo uljem, poređamo u pleh, namazan uljem (patlidžan voli dosta ulja), pečemo u rerni dok ne omekša, da bismo mogli da ga napunimo mlevenim mesom.
Izvadimo iz rerne, pritiskamo viljuškom da dobijemo čamce u koje ćemo staviti mleveno meso.
Pripirema mlevenog mesa: Luk, izrendan ili sitno iseckan (po želji) izdinstamo sa uljem i mlevenim mesom, zajedno sa biberom, soli po ukusu, dodajemo pasirani paradajz, dodajemo malo vode da mleveno meso omekša. Na kraju dodajemo peršun.
Kad mleveno meso bude gotovo stavljamo patlidžan. Na vrh stavljamo bešamel.
Za bešamel:
Skuvamo mleko, prethodno pomešamo brašno sa malo mleka, sipamo po malo brašna u mleko, nesprestano mešamo dok se ne zgusne, na kraju dodajemo žumanca i kockicu maslaca. Stavljamo na mleveno meso. Pečmo na 200 stepeni dok se bešamel ne zapeče. Po želji posipamo rendanim parmezanom.