Način pripreme
Odvojte kožu fileta ribe pomoću oštrog noža. Sitno iseckajte meso, veličina komada je po vašem ukusu - može da budu skoro kao mleveno meso ili pak da to budu krupnije kocke.
Na tunu istisnite sok polovine limete. Ako je citrus mali, uspite sav sok. Dodajte susamovo ulje ulje ili maslinovo ulje, soja sos, đumbir i sitno iseckan crveni luk. Po želji stavite i so, ali onavezno nakon što ste probali, s obzirom da i soja sos takođe daji na slanoći.
Promešajte i ostavite tunu za tartar da odstoji minimum 30 minuta. Za one od vas koji se plaše da probaju sirovu ribu, postoji varijanta da je ostavite u frižideru na 24 sata i tako osim što će se lepo marinirati, više neće imati oblik sirive ribe, a moji utisci su da nakon dužeg stajanja riba postaje ukusnija.
Drugi deo tartaera će se sastojati od avokada. Njega isecite takođe na sitne komade i začinite sokom od limete i soli. Ako ste ljubitelji ljuće hrane, dodajte u jednu malu kašiku paste od vasabija. Takođe možete da dodate i u ribu.
Uzmite prsten u obliku kvadrata i stavite na poslužavnik. Na dno stavite debeli sloj avokada, lagano pritiskajući, kako bi zauzeo oblik prstena. Odozgo nastavite debelim slojem ribe, istiskajući tečnost koja se odvojila.
Pospite balsamiko sosem - više sa strane kao dekrocija, nego po samom vrhu tartara.
Poslužite vaše elegantno predjelo tartar od tune i avokada uz čašu lepog belog vina.
Prijatno!
Savet: Kada spremate sirovu ribu, uvek je prethodno zamrznite na 24 sata! Tako ćete izbeći i uništićete sve moguće parazite, koji bi mogli da se pojave u njoj i da izazovu probavne smetnje.