Način pripreme
1. Sklonite drške pečurkama i sa kapica ojuštite površinski sloj. To se radi tako što uhvatite ivicu šeširića i oljuštite. Ako po pečurkama ima prljavštine ili nečistoća, tada samo možete na veoma kratko da ih isperete pod tekućom vodom ili obrišete vlažnom čistom krpom. Ni u kom slučaju ih ne natapajte u vodi, jer će je upiti i izgubiće veliki deo svog ukusa i teksture.
2. Zagrejte tiganj na jakoj vatri, na jedna stepen ispod maksimalnog. Pospite malo maslinovog ulja i stavite pečurke da se zapeku sa strane otvora. Nakon minut-dva ili kada vidite da su po ivicama preplanule, okrenite i zapecite i sa druge strane, a odozgo pospite još maslinovog ulja, nemojte soliti.
3. Izvadite pečurke u tanjir, a u istom tiganju zapecite slaninu, isečenu na parčiće.
4. U gotovu slaninu stavite peršun - iseckan i beli luk - narendan. Promešajte dobro.
5. U kapice pečuraka namrvite plavi sir. Količina moće da bude različita u zavisnosti od intenziteta ukusa samog plavog sira i vaših preferencija.
On će omekšati od toplote još vrućih pečuraka i aroma će mu se još više pojačati.
6. Završite stavljajući slaninu na svaku kapicu i pospite sa još maslinovog ulja vaše punjene pečurke.
Servirajte pečurke punjene slaninom i plavim sirom tople uz omiljeno piće.
Prijatno!