Kolač Savaren

Ljiljana StankovicLjiljana Stankovic
Početnik
91160
Kolač Savaren
Fotografije: Ljiljana Stankovic
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
3
"Sočan kolač sa ananasom je odličan izbor za popodnevnu kaficu sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • testo
  • margarin - 95 g
  • brašno - 259 g
  • šećer - 25 g
  • so - 5 g
  • kvasac - 5 g
  • jaja - 2 kom
  • mleko - 90 ml (toplo)
  • sirup
  • voda - 750 ml
  • šećer - 350 g
  • pire od ananasa - 190 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • preliv
  • margarin - 100 g
  • čokolada - 50 g
  • šećer u prahu - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema:

U posudu sipajte brašno, šećer, so i kvasac, a zatim dodajte mleko, jaja i otopljeni margarin. Mesite testo oko 10 min. sve dok ne postane masa glatka. Ostavite testo da naraste.

Naraslo testo premesite i isipajte u pleh za pečenje koji je podmazan margarinom i posipan brašnom. Pripremljeno testo ponovo ostavite da naraste.

Pecite ga u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni, oko pola sata.

Dok se testo peče pripremite sirup. Ananas ocedite od soka i plodove lepo usitnite u blenderu da se stvori pire. Prokuvajte vodu, vanilin šećer i šećer. Neka voda ključa dva-tri minuta, sklonite sa vatre i dodajte pire od ananasa.

Dok je sirup još topao sipajte ga preko pečenog Savarena i ostavite ga da prenoći, da bi upio sirup.

Sutradan napravite preliv. Umutite omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodajte parčiće čokolade i lagano mešajte dok se čokolada ne otopi. Čokoladu ravnomerno nanesite na kolač. Ukrasite kolač po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Volim kolače sa voćnom notom.
09.02.2021 14:38