Način pripreme
Neki od vas mogu i da se začude zašto je ime ovog jela kuskus, a u sastojcima nama ovog proizvoda u obliku poznatom kod nas, već vrsta paste u obliku loptica.
Ovde ćemo govoriti o arpaskom jelu Kuskus koje se u principu sprema od malih parčića tvrde pšenice, vrsta bulgura u kombinaciji sa telećim ili pilećim mesom, povrćem i drugim u zavisinosi od konkretnog recepta.
Postoje specijalne posude na dva nivoa u kojima se sprema ovo jelo, u jednom se pravi meso i povrće, a u drugom - sitna zrnca na pari. U nekim varijantama osim od pšenice koriste se takva i od prosa, ječma, čak i kukuruza.
U našem slućaju pravimo nestandardni kuskus, u kome ćemo pastu ili samlevena zrna zameniti povrćem - brokolijem. Tehnologiju spremanja ćemo takoća maksimalno oprostiti, jer malo domaćinstava ima gore spomenute posude za kuvanje na dva nivoa.
Evo i recepta:
1. Brokoli se opere veoma dobro i odseku se za korišćenje samo cvetići, bez tvrdih stabljika.
Samelju se na srednjoj brzini blendera, tako da se vide samo zrnca od povrća.
2. Maslac i maslinovo ukje se zagrevaju na umerenoj vatri i u njima se zaprži beli luk i piletina, isečena ne veoma sitno, može i samlevena u mleveno meso. Druga opcija je da se pileće grudi skuvaju i iseku, a bujon da se redukuje i upravo on da se koristi u receptu.
3. Dodaje se brokoli, bujon, biber i aleve paprike i so i jelo se dinsta 7 minuta.
Poklopac se sklanja i kuva se još 1-2 minuta uz neprestano mešanje.
4. Gotov interesantni i nestandardni kuskus od brokolija sa piletinom se servira topao.
Prijatno!