Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne supe»Gaspačo»Gaspačo od zelenih špargli

Gaspačo od zelenih špargli

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Gaspačo od zelenih špargli
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Neobično ukusan gaspačo od špargle - garantovana baršunasta svežina tokom toplih meseci u godini"

Potrebni sastojci

  • špargle - 400 g, zelene, očišćene
  • jaja - 4 komada, tvrdo skuvana
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • maslinovo ulje - 150 g
  • voda - 400 ml
  • sirće - 30 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite špargle tako što im odlomite žilave krajeve. Ako su debele, treba da očistite i njihov površinski sloj oštrim nožem, u slučaju da su tanke, nije potrebno da to radite.

2. Odsecite vrhove zelenim šparglama i zapržite ih na umerenoj vatri u 50 ml maslinovog ulja 5 minuta.

3. Izvadite i izdvojte vrhove, a u isto aromatično maslinovo ulje stavite preostali deo povrća, isečen na parčiće. Dodajte i škampe, beli luk - ceo i sve zapržite 5 minuta mešajući.

4. Sipajte vodu i kuvajte 20 minuta, nakon toga sklonite s vatre.

5. Odvojte belanca od žumanaca od 4 kuvana jaja. Žumanca stavite u špargle zajedno sa preostalim maslinovim uljem, solju po ukusu i sirćetom.

6. Prebacite sve u blender i uključite da se samelje na velikoj brzini 1 minuta ili dok se ne dobje savršeno glatka konzistencija. Po želji možete da razredite sa još vode i da dodatno začinite sa još soli i sirćeta.

7. Gotov gaspačo ostavite da se ohladi 30 minuta, nakon toga stavite u frižider na još 1 sat. Gaspačo je ipak hladna letnja supa i treba da je dobro ohlađen pri konzumaciji.

8. Pre serviranja iseckajte na sitno skuvana belanca i njima pospite svaku porciju Gaspača od zelenih špargli zajedno sa izdvojenim vrhovima špargli.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: