Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pihtije»Aspik sa povrćem (Slani žele)

Aspik sa povrćem (Slani žele)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Aspik sa povrćem (Slani žele)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
04/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
17 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
10
"Neko ga zove Aspik, neko drugi - umetničko delo"

Potrebni sastojci

  • grašak - 100 g
  • jaja - 2 komada, tvrdo skuvana
  • karfiol - 3 - 4 ružice (130 g)
  • šargarepa - 1 - 2 komada (140 g)
  • crvena paprika - 1 komad, pečena
  • pečurke - 5 - 6 komada, marinirane ili 3 - 4 komada, artičoka iz konzerve
  • praziluk - 1/2 struka, po želji
  • voda - 1 litar
  • bujon od povrća - 1 kocka
  • želatin - 10 g
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 struka
  • sok od limuna - 20 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite i isecite šargarepe na krugove debljine oko 0, 5-1 cm. Stavite na ringlu posudu sa 700 ml vode i kockom bujona, rastvorenom u njoj. Čim provri stavite šargarepe, nakon njih grašak i kada je skoro gotov ubacite i karfiol, iskidan na još malih ružica. U slučaju da ćete koristiti i praziluk, skuvajte i njega, isečenog na krupno.

2. Kada svo povrće omekša, ali ne prekuva se, ocedite ga i ostavite da se ohladi. Oljuštite jaja i isecite ih na šajbne, papriku - na parčiće, a peršun iskidajte na listiće ili male grančice. Pripremite i pečurke ili artičoku, oceđene od tečnosti konzervi.

3. U još vruć bujon sipajte preostalu vodu i sok od limna i rastvorite u toj tečnosti želatin, prethodno hidriran prema uputstvu proivođača. Promešajte dobro.

4. U kalup z akolač sa rupom vrste korona sipajte 1 prst tečnosti i stavite u frižider da se stegne. Kada se to desi poređajte jedan deo jaja i ostale sastojke kako vam se sviđa, da estetski lepo izgleda. Prelijte sa još tečnosti, da ih prekrijete i ponovo stavite u frižider dok se ne stvrdne.

5. Poređajte i ostale parčiće povrća i jaja plus listiće peršuna i prelijte preostalim bujonom. Još jednom sačekajte da se stegne u frižideru.

6. Gotov stvrdnuti Aspik stavite u posudu sa vrućom vodom na kratko, nakon toga okrenite pažljivo na poslužavnik.

7. Servirajte kao predjelo ili garnirung mesu ili ribi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: