Način pripreme
1. Oljuštite i isecite šargarepe na krugove debljine oko 0, 5-1 cm. Stavite na ringlu posudu sa 700 ml vode i kockom bujona, rastvorenom u njoj. Čim provri stavite šargarepe, nakon njih grašak i kada je skoro gotov ubacite i karfiol, iskidan na još malih ružica. U slučaju da ćete koristiti i praziluk, skuvajte i njega, isečenog na krupno.
2. Kada svo povrće omekša, ali ne prekuva se, ocedite ga i ostavite da se ohladi. Oljuštite jaja i isecite ih na šajbne, papriku - na parčiće, a peršun iskidajte na listiće ili male grančice. Pripremite i pečurke ili artičoku, oceđene od tečnosti konzervi.
3. U još vruć bujon sipajte preostalu vodu i sok od limna i rastvorite u toj tečnosti želatin, prethodno hidriran prema uputstvu proivođača. Promešajte dobro.
4. U kalup z akolač sa rupom vrste korona sipajte 1 prst tečnosti i stavite u frižider da se stegne. Kada se to desi poređajte jedan deo jaja i ostale sastojke kako vam se sviđa, da estetski lepo izgleda. Prelijte sa još tečnosti, da ih prekrijete i ponovo stavite u frižider dok se ne stvrdne.
5. Poređajte i ostale parčiće povrća i jaja plus listiće peršuna i prelijte preostalim bujonom. Još jednom sačekajte da se stegne u frižideru.
6. Gotov stvrdnuti Aspik stavite u posudu sa vrućom vodom na kratko, nakon toga okrenite pažljivo na poslužavnik.
7. Servirajte kao predjelo ili garnirung mesu ili ribi.
Prijatno!