Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Koprive»Čorba od koprive sa prosom i zaprškom

Čorba od koprive sa prosom i zaprškom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Čorba od koprive sa prosom i zaprškom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
01/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
5
"Za smele eksperimenatore u kuhinji koji vole ukusna jela - probajte ovu za bugarsku kuhiju tipičnu čorbu sa prosom, ali garniranu sa brazilskim orasima"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 250 g
  • bujon - 200 ml, domaći od povrća
  • proso - 1 šolja, unapred skuvan
  • mladi luk - 1 vezica
  • nana - 2 kašike, suva
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz pire - 2 kašike
  • ulje - 4 kašike
  • so
  • Za zapršku
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • žumanca - 1 komad
  • Za garniranje
  • brazilski orah - 6 komada
  • balsamiko sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Koprivu sam sačuvala supenu. Ako je sveže operem je, očistim i isečemo. Operem i isečem mladi luk, dinstajući u masnoći prvo beli deo nje, posle zeleni.

Dodajem šargarepu isečenu na parčiće, a na kraju u paradajz pire. Odmah prelivam dinstano povrće bujonom.

Skuvam unapred prosom koji ocedim od vode. Dodajem ga u kipuću tečnost, zajedno sa nanom, koprivom i solju, može da se doda i aleva paprika po želji.

Nakon 15-20 minuta supa je gotova. U nju dodajemo umućeno žumance sa kiselim mlekom. Ova zaprška je brza, ne preseca se i ne kuva se unapred.

Garniram sa brazilskim orahom isečenim na krupno i natopljenim tokom jednog dana i sa balsamikom po ukusu.

*U kući uvek imam domaći bujon. Tako su supe pitke i zasićene aromama, a i nema ukusnijeg od domaćeg.

Za bujon od povrća skuvam drške peršuna, šargarepu, crvene paprike, paškanat, krompir, dodajem začine i biljke. Kuvam, ostavljam 24 sata na hladnom, procedim i zamrzavam.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: