Način pripreme
Koprivu sam sačuvala supenu. Ako je sveže operem je, očistim i isečemo. Operem i isečem mladi luk, dinstajući u masnoći prvo beli deo nje, posle zeleni.
Dodajem šargarepu isečenu na parčiće, a na kraju u paradajz pire. Odmah prelivam dinstano povrće bujonom.
Skuvam unapred prosom koji ocedim od vode. Dodajem ga u kipuću tečnost, zajedno sa nanom, koprivom i solju, može da se doda i aleva paprika po želji.
Nakon 15-20 minuta supa je gotova. U nju dodajemo umućeno žumance sa kiselim mlekom. Ova zaprška je brza, ne preseca se i ne kuva se unapred.
Garniram sa brazilskim orahom isečenim na krupno i natopljenim tokom jednog dana i sa balsamikom po ukusu.
*U kući uvek imam domaći bujon. Tako su supe pitke i zasićene aromama, a i nema ukusnijeg od domaćeg.
Za bujon od povrća skuvam drške peršuna, šargarepu, crvene paprike, paškanat, krompir, dodajem začine i biljke. Kuvam, ostavljam 24 sata na hladnom, procedim i zamrzavam.