Način pripreme
1. Za koru stavite sve sastojke u blender i ubacit da se samelju i dobro pomešaju. Dobijenu smesu rasporedite u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje - obilno namazanim. Posuda ili kalup treba da je okruglog obilka prečnika 24 mm ili pravougaonog veličine približno 18/28.
Zaravnite koru, pritiskajući obrnutom stranom kašike, nakon toga stavite u frižider dok ne napravite sve ostalo.
2. Za sirup ponovo koristite blender, tako što u njemu sameljete jagode. Sipajte u njih sok od limuna, šećer i vodu i kuvajte 8 minuta na umerenoj vatri. Ostavite da se ohladi.
3. Osnovnu smesu za kolače spremiti, tako što u opran i osušen blender sipate šećer i koru limuna. Uključite na veliku brzinu da se samelje u fin prah.
4. Odvojite belanca od žumanaca od tri jaja. Umutite u sneg belanca sa 30 g limunovog šećera u prahu i izdvojte sa strane.
5. Preostali šećer zajedno sa maslacem umutite odvojeno u vazdušast kremić. Dodajte jedno po jedno žumance, nakon toga sir rikotu, na kraju brašno, prašak za pecivo i cimet - sve to uz neprestano mućenje.
6. U gotovu čiz smesu dodajte u porcijama vazdušast sneg od limunovih balanaca i špatulom ili drvenom varjačom mešajte pažljivo dok se ne integrišu, pazeći da ne spadnu.
7. Sipajte pola smese preko kore i odozgo rasporedite kašikom gustu sirup od jagode, posle pokrijte drugom polovinom.
8. lspecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni na najnižoj poziciji rešetke 45 minuta. Nakon toga isključite rernu i ostavite kolač unutra sat vremena.
9. Čim izvadite iz rerne, prelijte preostalim sirupom. Ne morate celim, već deo njega ostavite za prelivanje prilikom serviranja. Ukrasite tanko isečenim svežim jagodama i svežim listovima mente. Kada se potpuno ohladi stavite čiz kolač u frižider na 2-3 sata.
Sjajna đakonija!
Nek vam je slatko!