Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čizkejk sa jagodama i rikotom

Čizkejk sa jagodama i rikotom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čizkejk sa jagodama i rikotom10 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Postoje deserti koji su stvoreni da donesu radost svima - i onima koji ih spremaju, i onima koji imau sreće da ih probaju"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • maslac - 20 g, sobna temperatura
  • orašasti plodovi - 200 g, lešnici, bademi, pistaći (sirovi, oljušteni)
  • smeđi šećer - 60 g
  • so - prstohvat
  • Gust sirup od jagode
  • jagode - 130 g, očišćene
  • voda - 100 ml
  • šećer - 80 g
  • sok od limuna - 20 g
  • Čiz smesa
  • rikota - 250 g
  • šećer - 170 g, kristal
  • kora limuna - od 1/2 pola limuna, žuti deo
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 170 g, sa sobne temperature
  • brašno - 80 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • cimet - 1 - 2 prstohvata (po želji)
  • Za ukras
  • jagode - 4 - 5 komada
  • listovi mente - 2 - 3 komada, sveža
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za koru stavite sve sastojke u blender i ubacit da se samelju i dobro pomešaju. Dobijenu smesu rasporedite u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje - obilno namazanim. Posuda ili kalup treba da je okruglog obilka prečnika 24 mm ili pravougaonog veličine približno 18/28.

Zaravnite koru, pritiskajući obrnutom stranom kašike, nakon toga stavite u frižider dok ne napravite sve ostalo.

2. Za sirup ponovo koristite blender, tako što u njemu sameljete jagode. Sipajte u njih sok od limuna, šećer i vodu i kuvajte 8 minuta na umerenoj vatri. Ostavite da se ohladi.

3. Osnovnu smesu za kolače spremiti, tako što u opran i osušen blender sipate šećer i koru limuna. Uključite na veliku brzinu da se samelje u fin prah.

4. Odvojite belanca od žumanaca od tri jaja. Umutite u sneg belanca sa 30 g limunovog šećera u prahu i izdvojte sa strane.

5. Preostali šećer zajedno sa maslacem umutite odvojeno u vazdušast kremić. Dodajte jedno po jedno žumance, nakon toga sir rikotu, na kraju brašno, prašak za pecivo i cimet - sve to uz neprestano mućenje.

6. U gotovu čiz smesu dodajte u porcijama vazdušast sneg od limunovih balanaca i špatulom ili drvenom varjačom mešajte pažljivo dok se ne integrišu, pazeći da ne spadnu.

7. Sipajte pola smese preko kore i odozgo rasporedite kašikom gustu sirup od jagode, posle pokrijte drugom polovinom.

8. lspecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni na najnižoj poziciji rešetke 45 minuta. Nakon toga isključite rernu i ostavite kolač unutra sat vremena.

9. Čim izvadite iz rerne, prelijte preostalim sirupom. Ne morate celim, već deo njega ostavite za prelivanje prilikom serviranja. Ukrasite tanko isečenim svežim jagodama i svežim listovima mente. Kada se potpuno ohladi stavite čiz kolač u frižider na 2-3 sata.

Sjajna đakonija!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: