Način pripreme
Ovo pileće vreteno sa specijalnim sosom predstavlja ukusan romantičan meni. Takođe je ukusno kada je servirano na beli pirinač.
Ako želite laganiju varijantu /niski ugljeni hidrati/, poslužite samo sa šparglama i sosom od pavlake. Ako želite da napravite ovaj recept bez glutena, koristite vaše omiljeno bezglutensko brašno za zgušnjavanje sosa. Kao što sam i ja uradila. Rernu ugrejte do 200 stepeni. Tepsiju za pečenje prekrijte prozračnim papirom koji ne propuštata masti i vlagu i stavite u sredinu rerne.
Posudu srednje veličine napunite sa 6 čaša vode, zagrejte do ključanja i dodajte 1 supenu kašiku soli. Dodajte špargle i kuvajte 3-4 minute, nakon toga izvadite iz vruće vode i ostavite sa strane.
Stavite veliki tiganj na srednje jaku vatru i u njemu istopite 1 supenu kašiku kravljeg maslaca i 2 supene kašike maslinovog ulja.
Priprema pileta:
Napravite pileće vreteno, tako što isečete grudi na pola po širini, staviti između streč folije ili prozračnog papira koji ne propuštata masti i vlagu, pritisnite i razvijte oklagijom, dok piletina ne postane debljine otprilike 1 i 1/2 cm (pogledajte fotografije).
Jednu stranu blago začinite morskom solju i biberom.
Obrnite začinjenu stranu dole i koristite špatulu da biste rasporedili malo kozijeg sira po drugoj strani.
Ako se koziji sir ne raspoređuje lagano, to ne treba da vas brine. Sir se rastapa dok se kuva.
Odozgo pospite iseckanim spanaćem (1 1/2 šolje) ili peršunom (šta vam se dopada). Odozgo stavite špargle, tri minute balanširane, sečeći ih toliko kolika je širina pilećeg fileta.
Uvijte pileće rolnice i punjenje i stavite tako da zaštićena strana ili strana koja je pričvršćena čačkalicama za zube bude okrenuta nadole na papir za pečenje.
Ako možete, sve pileće filete stavite na jednu stranu tepsije, ostavljajući mesta da dodate špargle u poslednjih deset minuta kuvanja.
Tako poređana pileća vretena stavite u rernu i kuvajte 35 minuta. Ako su pileće grudi velike, možda ćete morati da kuvate 5 minuta duže.
Za to vreme spremite sos od pavlake.
Priprema posebnog krem sosa:
Stavite tiganj sa sosem na srednje jaku vatru. Dodajte maslac, kada se istopi, dodajte brašno ili kukuruzni skrob i mutite dok ne bude glatko. Polako dodajte pavlaku, dok mešate. Kada se krem malo zgusti, isključite ringlu.
Dodajte sveže mleven biber, nekoliko prstohvata morske soli, koru limuna i isečenu mirođiju.
Dodajte kapar i ponovo podgrejte pre serviranja. Ako se sos previše zgustio, prosto dodajte malo više pavlake, da biste ga razredili.
Priprema špargli:
Špargle premažite maslinovim uljem, pospite morskom soli i biberom. Dodajte u piletinu u poslednjih 10 minuta kuvanja ili koristite posebnu tepsiju, obloženu prozračnim papirom koji ne propuštata masti i vlagu i tamo ih zapecite.
Stavite spargle u tanjir, odozgo piletinu. Pileće vreteno možete ostaviti celo ili ga možete iseći, tako da se vidi punjenje.
Dodajte sos od pavlake, ukrasite ostalom iseckanom mirođijom i poslužite!
Uveravam vas da ćete postići veliko divljenje sa ovim pilećim vretenom sa specijalnim sosem.
Neka vam je slatko!