Način pripreme
GREJVI SOS
Šargarepu i luk sitno iseckajte. U tiganj gde je meso zapečaćeno na jakoj vatri dodajte polovinu maslaca i ostavite da se dovoljno zagreje. Smanjite vatru na srednje jaku. Dodajte bujon i dinstajte dok se tečnost ne smanji na pola.
Na preostalom maslacu propržite brašno dok ne postane baršunasto-braon boje.
Procedite bujon i dodajte ga u brašno sa maslacem. Ostavite da se krčka 5 minuta.
Dodajte sok od pečenja mesa, kada je meso gotovo, ali ga prethodno procedite. Dodajte vino. Ostavite da se tečnost smanji. Sos je spreman za upotrebu.
PS: Ako koristite gotovi bujon, ostavite na ringli da se redukuje i dodajte prethodno zaprženo brašno sa maslacem, dinstajte i dodajte proceđeni sos od pečenja mesa.
ŠPIKOVANI KARE
Meso operite pod hladnom vodom dok ne pobeli. Osušite ga papirnim ubrusom. Veoma oštrim, uskim i dugačkim nožem uklonite nepotrebnu masnoću, ako postoji.
Šargarepu očistite i isecite na duže kockice, beli luk na kriške, a papriku - na dugačke i uske trake.
U mesu nožem napravite rezove i u svaki rez stavite parče šargarepe, biber u zrnu, pa još jedan rez samo za beli luk i biber u zrnu, pa papriku, naizmenično sa svih strana fileta dok ne potrošite namirnice. Ono što ostane, ako ostane, dodaćete u posudu za pečenje svinjskog mesa.
Gotov špikovani file posolite i pobiberite. Da bi zadržao oblik tokom kuvanja, može se vezati konopcem za kuvanje. U manju posudu sipajte malo maslinovog ulja, dodajte majčinu dušicu, peperončini, senf i premažite ceo komad mesa. Ostavite nekoliko sati u frižideru ili preko noći da meso upije mirise i ukuse začina.
Nakon što je meso odstojalo, zapečatite ga sa svih strana u šerpi sa maslinovim uljem i maslacem dok ne porumeni. Sos, koji ostane u šerpi se deglazira sa 100 ml dobrog crnog vina.
Zapečaćeno meso se stavi u odgovarajuću posudu, prelije sosom i peče na 170-180 stepeni oko 1 i 1/2 sat.
Meso se mora ohladiti (u suprotnom se raspada) i zatim ga oštrim i ravnim nožem isecite na kriške.
Prilikom serviranja stavite dve kriške špikovanog svinjskog mesa i prelijte Grejvi sosom.
PRILOG
Prilog je od kuvanog krompira izgnječenog presom i dodatog maslaca i muškatnog oraščića za ukus, sa malo soli. Duže se pritiska presom za krompir da uđe vazduh i da krompir pire postane vazdušast.
Pri pravljenju ovog pire krompira ne dodaje se sveže mleko.
Špikovana svinjetina sa specijalnim sosom je veoma ukusna!