Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice zavežljaji sa crnom džigericom i pirinčem

Sarmice zavežljaji sa crnom džigericom i pirinčem

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Sarmice zavežljaji sa crnom džigericom i pirinčem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
2
"Sarmice zavežljaji sa džigericom i pirinčem - boje i ukusi, nemamo strpljenja da ih probamo"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 125 g
  • listovi kupusa - 4 komada, sveži
  • crna džigerica - 150 g, teleća ili svinjska
  • bujon od povrća - 500 ml
  • luk - 1 glavica
  • so
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • sirće - 1 supena kašika
  • za sos
  • žumanca - 1 komad
  • brašno - 1 supena kašika
  • bujon od povrća - 1 čaša
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte 1 supenu kašiku soli i 1 supenu kašiku sirćeta. Stavite da provri. Stavite listove kupusa i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite i ostavite na ubrus da se ocede.

Isecite sitno jednu glavicu luka. Ugrejte maslinovo ulje i propržite luk kratko.

Dodajte crnu džigericu, isečenu na male komade i pržite dok ne bude gotova. Skinite tiganj sa vatre.

Začinite prženu džigericu solju i prstohvatom bibera. U drugom tiganju zapecite pirinač dok ne dobije braonkastu boju, bez masti.

Sipajte od toplog bujona i kuvajte dok pirinač ne bude gotov. Pred kraj dodajte prženu džigericu. Skinite nadev sa vatre i ostavite da se ohladi.

Rasporedite listove kupusa na dasku. Na svaki stavite po 3-4 supene kašike pirinča i sakupite ivice u zavežljaj. Vežite kuhinjskim koncem.

Za sos u tiganj sipajte šoljicu maslinovog ulja, propržite 1 supenu kašiku brašna dok ne dobije braonkastu boju, sipajte šoljicu bujona ili vode u kojoj ste blanširali listove kupusa.

Mešajte dok se sos ne zgusne i dok ne dobije konsistenciju retke boze. Umutite jedno žumance sa 2 supene kašike kiselog mleka. Sipajte u sos, ostavite na vatri da provri i skinite.

U tanjir sipajte po kutlaču od sosa i odozgo stavite sarmice.

Neka vam je slatko sa ovim sarmicama zavežljajima sa džigericom i pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: