Način pripreme
U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte 1 supenu kašiku soli i 1 supenu kašiku sirćeta. Stavite da provri. Stavite listove kupusa i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite i ostavite na ubrus da se ocede.
Isecite sitno jednu glavicu luka. Ugrejte maslinovo ulje i propržite luk kratko.
Dodajte crnu džigericu, isečenu na male komade i pržite dok ne bude gotova. Skinite tiganj sa vatre.
Začinite prženu džigericu solju i prstohvatom bibera. U drugom tiganju zapecite pirinač dok ne dobije braonkastu boju, bez masti.
Sipajte od toplog bujona i kuvajte dok pirinač ne bude gotov. Pred kraj dodajte prženu džigericu. Skinite nadev sa vatre i ostavite da se ohladi.
Rasporedite listove kupusa na dasku. Na svaki stavite po 3-4 supene kašike pirinča i sakupite ivice u zavežljaj. Vežite kuhinjskim koncem.
Za sos u tiganj sipajte šoljicu maslinovog ulja, propržite 1 supenu kašiku brašna dok ne dobije braonkastu boju, sipajte šoljicu bujona ili vode u kojoj ste blanširali listove kupusa.
Mešajte dok se sos ne zgusne i dok ne dobije konsistenciju retke boze. Umutite jedno žumance sa 2 supene kašike kiselog mleka. Sipajte u sos, ostavite na vatri da provri i skinite.
U tanjir sipajte po kutlaču od sosa i odozgo stavite sarmice.
Neka vam je slatko sa ovim sarmicama zavežljajima sa džigericom i pirinčem.