Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarmice od loze sa pirinčem

Posne sarmice od loze sa pirinčem

Sevda AndreevaSevda Andreeva
Džedaj
454145957
Posne sarmice od loze sa pirinčem
Fotografije: Sevda Andreeva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
5
"Strpljenje i ljubav, to su tajni sastojci koje nismo stavili u recept za spremanje posnih sarmica od loze sa pirinčem"

Potrebni sastojci

  • listovi loze - sveži, nežniji
  • pirinač - 1 1/2 šolja
  • luk - 1 glavica
  • biber
  • so
  • mirođija - 1 vezica
  • limun - 1/2 komada
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo listove loze, odvajajući nekoliko manjih i nežnih. Poparimo velike listove u vreloj posoljenoj vodi 4-5 minuta.

Sečemo luk i zapržimo ga dok ne postane prozračan u malo ulja. Operemo pirinač i sipamo ga u luk. Sečemo na sitno nežne listove i sipamo u tiganj. Pržimo, mešajući 5-6 minuta i dodajemo 2 šolje tople vode. Kuvamo dok vodu ne upije pirinač. Posolimo i posipamo biberom. Sečemo na sitno mirođiju i promešamo je sa pirinčem.

Uvijamo sarmice u listove loze i poređamo ih u šerpu postavljenu sa nekoliko listova. Pritiskamo tanjirom i sipamo vrelu vodu do ivica tanjira.

Iscedimo sok polovine limuna i sipamo ga u šerpu. Kuvamo prvo na jačoj vatri i posle na slaboj, dok sarmice ne upiju vodu. Serviramo tople ili hladne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: