Način pripreme
U dubokoj šerpi se zagreva voda i stavljaju se listovi voze da provre, sklanjaju se sa ringle i ostavljaju se 10 minuta da se omekša. Ocedi se. Usitne se i dve vrste luka i stavljaju se u šerpu sa maslinovim uljem da se dinstaju oko 3 minuta. Dodaje se pirinač, promeša se i prži dok ne postane prozračan, ali da mu je pulpa bela. Sklanja se sa ringle, ostavlja se sa strane.
U blender se stavljaju pečurke i očišćene masline i u nekoliko okreta se samelju u male parčiće. Dodaju se u luk i pirinač, ponovo se izdinstaju na umerenoj ringli, dodaje se paradajz i začni, promeša se.
Šire se listovi loze i u njihov gornji deo se stavlja kašičica nadeva, uvija se sarmica.
Poređaju se gusto u šerpu s debelim dnom, prelivaju se maslinovim ujem, vodom do sarmi (oko 2 šolje vode), poređaju se kriške limuna, pritisnu se tanjirom i stavljaju na slabu vatru da se krčkaju, dok se ne skuvaju, oko 40 minita ili dok voda potpuno ne uvri i ostane samo na masnoći. Kada su potpuno gotove, sklanjaju se sa ringle i dodaje se oko 30 g maslaca u parčićima, poklapa se poklopcem, da se istopi.
U nadev za sarme možete dodati i jednu šaku crnog suvog grožđa, daje prilično lagan slatko-kiseli ukus.
Mogu da se serviraju i sa pastom od belog luka.