Način pripreme
Pažljivo odvojim listove kupusa i isečem tvrdi deo pri dnu lista.
Crni luk sitno iseckati, a šargarepu narendati na krupno.
Mleveno meso stavim u odgovarajuću posudu i dodam sve sastojke osim lovorovog lista, crnog bibera u zrnu i 50 ml ulja.
Smesu dobro umesim i ostavim u frižideru 2-3 sata.
U duboki lonac sa debelim dnom stavio sam sitno iseckano jezgro kupusa, kao i pocepane listove koji se ne mogu umotati.
Namotavamo sarmice na standardni način. Ređam ih čvrsto jednu do druge, prekrijem sa nekoliko listova i pritisnem tanjirom. Sipam vodu i sok od kupusa u odnosu 1:1, toliko da prekrije tanjir.
Dodam crni biber u zrnu i lovorov list.
Stavim poklopac i pojačam toplotu. Kada sarme počnu da ključaju, smanjim vatru na srednju malu i ostavim da se krčka oko 2 sata.
Uključujem rernu da se zagreje na 250 stepeni. Zatim sarmice od kupusa ređam u pleh čvrsto jednu do druge i prelijem ih sosom.
U tiganju zagrejem oko 50 ml ulja i ispržim 1 kašiku ljute aleve paprike. Sipam preko sarmica i stavim u rernu da se peku oko 30 minuta ili dok ne porumene.
Božićne sarmice su spremne. Služim ih kada se malo prohlade, ali ja nemam strpljenja i jedem ih dok su još jako vruće. Ovo je moj omiljeni božićni obrok.
Prijatno uz ove pikantne sarmice sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem
A kupus koji je ostao na dnu lonca, stavim u frižider i sutradan spremam pasulj sa kupusom.