Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Pikantne sarmice sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem

Pikantne sarmice sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Pikantne sarmice sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
30
"Pogledajte kako ćete ako napravite ove pikantne sarme od kupusa i sutradan jesti pasulj sa kiselim kupusom"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 velika glavica
  • mleveno meso - 500 g
  • pirinač - 150 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • lovorov list - 3 lista
  • biber - 12 komada, u zrnu
  • ulje - 50 ml + 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo odvojim listove kupusa i isečem tvrdi deo pri dnu lista.

Crni luk sitno iseckati, a šargarepu narendati na krupno.

Mleveno meso stavim u odgovarajuću posudu i dodam sve sastojke osim lovorovog lista, crnog bibera u zrnu i 50 ml ulja.

Smesu dobro umesim i ostavim u frižideru 2-3 sata.

U duboki lonac sa debelim dnom stavio sam sitno iseckano jezgro kupusa, kao i pocepane listove koji se ne mogu umotati.

Namotavamo sarmice na standardni način. Ređam ih čvrsto jednu do druge, prekrijem sa nekoliko listova i pritisnem tanjirom. Sipam vodu i sok od kupusa u odnosu 1:1, toliko da prekrije tanjir.

Dodam crni biber u zrnu i lovorov list.

Stavim poklopac i pojačam toplotu. Kada sarme počnu da ključaju, smanjim vatru na srednju malu i ostavim da se krčka oko 2 sata.

Uključujem rernu da se zagreje na 250 stepeni. Zatim sarmice od kupusa ređam u pleh čvrsto jednu do druge i prelijem ih sosom.

U tiganju zagrejem oko 50 ml ulja i ispržim 1 kašiku ljute aleve paprike. Sipam preko sarmica i stavim u rernu da se peku oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Božićne sarmice su spremne. Služim ih kada se malo prohlade, ali ja nemam strpljenja i jedem ih dok su još jako vruće. Ovo je moj omiljeni božićni obrok.

Prijatno uz ove pikantne sarmice sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem

A kupus koji je ostao na dnu lonca, stavim u frižider i sutradan spremam pasulj sa kupusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: