Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Nežna čokoladna torta sa rikotom

Nežna čokoladna torta sa rikotom

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k4985k418
Nežna čokoladna torta sa rikotom
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 6
17/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
14
"Nežan ukus koji će vas očarati - takve su naše torte, a posebno ova sa rikotom"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • maslac - 225 g
  • čokolada - 460 g , približno 70% kakaa
  • jaja - 9 komada
  • šećer - 100 g
  • limunska kiselina - 1/4 kašičica
  • Za krem
  • rikota - 250 g
  • kisela pavlaka - 400 g
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • Za dekoraciju
  • čokolada - 100 g, tamna
  • čokoladna ruža
* merne jedinice

Način pripreme

Na slaboj vatri istopite maslac zajedno sa čokoladom, uz neprestano mešanje.

Odvojte belanca od žumanaca. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dok se ne dobije gusta i stabilna pena. Mešajte 5 minuta, tačno vreme je važno.

Pažljivo pomešajte umućena žumanca sa ohlađenom čokoladnom smesom.

Umitite belanca posebno sa limunskom kiselinom dok vrhovi ne postanu meki. Ovo je važno, jer se belanca sa tvrdim vrhovima neće dobro homogenizovati sa žumancima.

Pažljivo dodajte po supenu kašiku umućenih belanaca u čokoladnu smesu od testa, mešajte špatulom uz pokrete odozdo nagore. Ne treba da koristite mikser.

Uljem namažite zidove i dno kalupa sa pokretnim prstenom i pospite brašnom. SIpajte testo u kalup, izravnajte.

Ako posuda za pečenje ne može da se otvara, tada na dno treba da stavite papir za pečenje, tako da lakše možete izvaditi koru.

Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj do 150°C, samo 35 minuta, maksimum 40. Ako duže držite kora će se prepeći i pretvoriće se u običan keks.

Ostavite koru da se ohladi i pažljivo je izvadite iz tepsije.

Pomoću konca, isecite koru kroz sredinu da se dobiju dva komada.

Pomešajte kiselu pavlaku i rikotu. Dodajte šećer u prahu i mešajte dok ne bude homogeno.

Namažete čokoladne kore, slepite tortu i zagladite.

Istopite 100 g čokolade na vodenoj pari.

Ukrasite tortu čokoladom i čokoladnom ružom.

Mnogo čokolade, mnogo nežnosti, prosto se topi ova posebna čokoladna torta!

Zasladite svoj praznik nežnom čokoladnom tortom sa rikotom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: