Način pripreme
Za kore mikserom dobro umutite jaja sa šećerom, vanilom i solju. Treba da budu mekane (otprilike 10 minuta).
Nakon toga se dodaje brašno i prašak za pecivo, sve se procedi kroz cediljku uz pažljivo mešanje pokretima odozdo ga kore i obrnuto, veoma čistom kašikom.
Maslacem podmažite okrugli kalup prečnika 24 cm, pospite ga prstohvatom brašna, sipajte smesu i stavite je u rernu da se peče na 160 stepeni otprilike 35-40 minuta.
Odmah čim kora za tortu bude gotova, okrenite na reštku i ostavite da se ohladi.
Za pripremu sosa od jagoda: u kaserolu stavite jagode, šećer, limunov sok, zatim pasirajte u blenderu (sačuvajte 4 jagode za dekoraciju torte), procedite kroz finu mrežastu cediljku, izvadite semenke (samo ukoliko želite da ih izvadite). OStavite ovaj sos da se kuva 5-10 minuta, zatim isključite ringlu i ostavite ga da se u potpunosti ohladi.
Za krem: izmešajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom.
Isecite tri sloja jednake debljine.
Prvi sloj stavite na tanjir pravilnih dimenzija. Kuhinjskom četkom lagano namočite površinu patišpanja s malo mleka.
Odozgo poređajte slatko od jagoda. Sloj treba da bude bogat. Odozgo stavite sloj pavlake.
Pokrijte drugom patišpanj korom i ovog puta je namožite smesom od mleka i malo slatka od jagoda.
Sve krajeve torte sa jagodom ukrasite ostalom pavlakom.
Dodajte malo pavlake i jagoda u sredinu.
Stavite u frižider na barem 4 sata.
Tortu naseckajte na komade i servirajte je hladnu. Prijatno spremanje ove čarobno ukusne i jednostavne prolećne torte!
Tortu sa jagodama Nežna lepotica čuvajte u frižideru.
Alternativna ideja: kao gotovo svi recepti, ovaj takođe može biti modifikovan i personalizovan, tako da, ukoliko želite jagode možete zameniti drugim voćem kao što je šumsko voće ili breskve ili ananas! Patišpanj takođe možete zameniti čokoladnom korom, a krem možete začiniti pomorandžom (koristeći malo izrendane kore pomorandže) na kratko, varijacije za spremanje ove bogate torte sa pavlakom su beskonačne!