Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Torta sa jagodama Nežna lepotica

Torta sa jagodama Nežna lepotica

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Torta sa jagodama Nežna lepotica
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Varijacije za spremanje ove slatke torte su beskrajne - pridržavajte se originalnog recepta ili dodajte nešto sveže od vas"

Potrebni sastojci

  • Za kalup od 20 cm
  • jaja - 5 komada
  • so - prstohvat
  • šećer - 150 g
  • brašno - 125 g
  • kukuruzni skrob - 30 g
  • prašak za pecivo - 1
  • Za sos od jagoda
  • sveže jagode - 450 g
  • smeđi šećer - 150 g
  • limun - 1/2 komada
  • Krem
  • kisela pavlaka - 500 g
  • šećer u prahu - 90 g
  • vanila - 1
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore mikserom dobro umutite jaja sa šećerom, vanilom i solju. Treba da budu mekane (otprilike 10 minuta).

Nakon toga se dodaje brašno i prašak za pecivo, sve se procedi kroz cediljku uz pažljivo mešanje pokretima odozdo ga kore i obrnuto, veoma čistom kašikom.

Maslacem podmažite okrugli kalup prečnika 24 cm, pospite ga prstohvatom brašna, sipajte smesu i stavite je u rernu da se peče na 160 stepeni otprilike 35-40 minuta.

Odmah čim kora za tortu bude gotova, okrenite na reštku i ostavite da se ohladi.

Za pripremu sosa od jagoda: u kaserolu stavite jagode, šećer, limunov sok, zatim pasirajte u blenderu (sačuvajte 4 jagode za dekoraciju torte), procedite kroz finu mrežastu cediljku, izvadite semenke (samo ukoliko želite da ih izvadite). OStavite ovaj sos da se kuva 5-10 minuta, zatim isključite ringlu i ostavite ga da se u potpunosti ohladi.

Za krem: izmešajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom.

Isecite tri sloja jednake debljine.

Prvi sloj stavite na tanjir pravilnih dimenzija. Kuhinjskom četkom lagano namočite površinu patišpanja s malo mleka.

Odozgo poređajte slatko od jagoda. Sloj treba da bude bogat. Odozgo stavite sloj pavlake.

Pokrijte drugom patišpanj korom i ovog puta je namožite smesom od mleka i malo slatka od jagoda.

Sve krajeve torte sa jagodom ukrasite ostalom pavlakom.

Dodajte malo pavlake i jagoda u sredinu.

Stavite u frižider na barem 4 sata.

Tortu naseckajte na komade i servirajte je hladnu. Prijatno spremanje ove čarobno ukusne i jednostavne prolećne torte!

Tortu sa jagodama Nežna lepotica čuvajte u frižideru.

Alternativna ideja: kao gotovo svi recepti, ovaj takođe može biti modifikovan i personalizovan, tako da, ukoliko želite jagode možete zameniti drugim voćem kao što je šumsko voće ili breskve ili ananas! Patišpanj takođe možete zameniti čokoladnom korom, a krem možete začiniti pomorandžom (koristeći malo izrendane kore pomorandže) na kratko, varijacije za spremanje ove bogate torte sa pavlakom su beskonačne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: