Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Torta sa rikotom i kruškama

Torta sa rikotom i kruškama

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Torta sa rikotom i kruškama
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Torta sa rikotom i kruškama - prelepog izgleda, apetitnog ukusa"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • lešnici - 200 g, mleveni, orasi
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 160 g
  • kravlji maslac - 150 g, istopljeni
  • rum - 25 ml, tamni (ili limunov sok)
  • kukuruzni skrob - 70 g
  • prašak za pecivo - 8 g
  • za krem
  • kruške - 5 komada
  • kravlji maslac - 20 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • rum - 25 ml (ili limunov sok)
  • skrob - 1 kašičica
  • pavlaka za kuvanje - 250 ml
  • rikota - 500 g
  • šećer u prahu - 200 g + za posipanje
  • vanila - 1 komad
  • slatko od krušaka - teglica
* merne jedinice

Način pripreme

Raskošna torta koju ćete pravilno oceniti, ukoliko volite kolače sa kruškama i jabukama.

Odvajamo belanca od žumanaca. Belanca mutimo u sneg, a žumanca sa šećerom i dodajemo maslac, rum, skrob, prašak za pecivo. Dodajemo belanca. Na kraju mlevene orašaste plodove.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta u nauljenoj i nabrašnjenoj tepsiji - 24 cm sa papirom za pečenje.

Kruške oguljimu, očistimo i sečemo na male kocke. U zagrejani tiganj stavljamo maslac, kockice voća i 4 supene kašike šećera. Kuvamo 10 minuta i dodajemo 25 ml ruma (može i limunov sok). Na kraju dodajemo skrob. Mešamo i sklanjamo da se malo ohladi.

Mutimo pavlaku. U drugu posudu stavljamo rikotu. U nju dodajemo 200 g šećera u prahu i vanilu. Dodajemo i pavlaku i mešamo špatulom. Na kraju u krem dodajemo slatko od krušaka. Dobro izmešamo.

Sastavljanje - u prastenu.

Podelimo koru na dva dela - koru, ceo krem i drugu koru. Tortu sa kruškama pokrivamo streč folijom i stavljamo u frižider ne na manje od 4 sata.

Pre serviranja tortu sa rikotom i kruškama sam posula šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: