Način pripreme
1. Za sos sitno iseckajte praziluk i beli luk i dinstajte u maslinovom ulju na tihoj vatri dok ne omekša.
2. Sipajte brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga dodajte vino i vodu, stavite so, ljutu papriku i šafran i kuvajte dok se sos ne redukuje i dok ne dobijete željenu gustinu. Radite to sa otvorenim poklopcem i često mešajte da alkohol lepo ispari.
Sos za ribu dobija raskošnu boju od mešanja zelene boje praziluka i žute šafrana. Važnije je to što neodoljivo miriše.
3. Dva cela fileta brancina, očišćena od koštica, natrljajte solju i biberom i ostavite da se začine na kratko.
4. U tiganju sa dnom koje se ne lepi ugrejte dva kašičice sa maslacem i propržite beli deo struka praziluka, isečenog na debele krugove. Kad dobije zlatnu boju sa obe strane, izvadite. Možete iseći praziluk i na trakice, umesto na krugove.
5. Ako je masnoća od maslaca i maslinovog ulja potamnela, izbacite je i stavite novu. U nju stavite filete brancina sa kožom na dole i zapecite dok kožica ne postane hrskava i zlatna. Okrenite na kratko od strane gde je meso - 2 minuta je dovoljno za belu ribu, ali ipak imajte u vidu i debljinu filea.
6. Gotovog brancina prebacite na tanjir za serviranje, sa strane stavite sos i rovito kuvano jaje, a na ribu stavite krugove aromatičnog praziluka.
Prijatno i srećan praznik sa ovim raskošnim receptom za brancina u tiganju sa sosom od praziluka i šafrana!