Način pripreme
Očišćenoj ribi od krljušti i unutrašnjih organa odsecite glavu i rep. Svaku ribu presecite na pola po dužini kičme.
U dubokom tiganju zagrejte ulje i u njemu propržite nekoliko režnjeva velikog tvrdog paradajza. Okrenite ih pažljivo i izvadite ih u tanjir. Pospite ih sa prstohvatom-dva šećera, a kada se prohlade, skinite im ljusku.
U istom ulju propržite prethodno na kolutove nasečeni mladi praziluk, čenove belog luka i šargarepu. Prodinstajte ih 3-4 minuta, a kada omekšaju, prelijte ih oljuštenim paradajzom i sosem iz konzerve.
Dodajte jednu šoljicu hladne vode u kojoj ste rastvorili kukuruzni skrob. Ostavite da se kuva oko 7-8 minuta i dodajte 2-3 prstohvata šećera.
Komade ribe posolite i zabiberite i spuštajte ih u tiganj kožicom na dole, sklanjajući paradajz u tiganju u stranu da ima mesta za ribu. Dodajte upržene komade paradajza, nekoliko zrna pimenta, naseckan selen i nekoliko crnih maslina.
Poklopite i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 15 minuta, a za to vreme jednom ili dva puta pažljivo promešajte, ali pazite da ne iskidate ribu.
Pospite peršunom, a prilikom serviranja, ribu okrenite kožom na gore.