Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Janija»Janija od ribe i morskih plodova

Janija od ribe i morskih plodova

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Janija od ribe i morskih plodova
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Dugo vremena smo tražili pravi recept za janiju od ribe, ali je čekanje vredelo - ova je prosto veličanstvena"

Potrebni sastojci

  • riba - 800 g (oslić, grdobina mrkulja, brancin ili kombinacija navedenih)
  • školjke - 300 g, crne
  • školjke - 200 g, belne
  • škampi - 200 g, neoljušteni (može i razne vrste + norveški jastog)
  • lignje - 2 komada, očišćene
  • luk - 1 glavica, oko 200 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paprike - 1 komad, zelena
  • paradajz - 4 komada
  • šafran - 1 - 2 prstohvata
  • aleva paprika - 1 kašičica, puna
  • biber - 2 prstohvata
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supene kašike
  • peršun - 2 grančice
  • bademi - 2 - 3 supene kašike, mleveni
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite koncentrisan riblji bujon od kostiju i glave ribe, glave i oljušteni deo škampi, struk peršuna, m malo soli i maslinovog ulja. Po želji u bujonu možete skuvati i povrće kao što je šargarepa, paškanat, praziluk, luk ili belu repu, tako će ukus biti bogariji.

2. Gotov bujon procedite. Biće vam potrebno oko 1 litar, bar za našu janiju.

3. Očistite i isecite povrće.Polovinu možete samleti, a možete i sve, po želji. Isecite ribu na komade. Dobro je da budu filei i da nema kostiju. Koristite samo ribu u komadima. Dobro je da i u fileima nema kostiju. Koristite samo belu ribu za ovo jelo, ali možete napraviti i sa plavom, ali jedini uslov da se bela i plava ne mešaju, zato što je vreme pripreme različio.

4. Crne školjke očistite od brčića, a bele stavite u posoljenu vodu da biste izbacili pesak koji sadrže, nakon toga lepo operite.

5. Tela lignji isecite na komade ili krugove, kako vam se dopada.

6. Pržite 7-8 minuta na umerenoj, jakoj vatri svo povrće, zajedno sa lignjama. KOristite dubok vok tiganj ili šerpu. Španci kuvjau ovo jelo u dubokoj posudi sa velikim drškama, koji se zove kaldereta, odatle se i ova janija u nekim oblastima zove Caldereta de pescados y mariscos.

7. U gotovo povrće stavite alevu papriku, preostali peršun-iseckan, šafran i mlevene bademe. Mešajte još minuta.

8. Sipajte riblji bujon, stavite so i biber i kuvajte 10 minuta ispod poklopca.

9. Stavite u janiju svu ribu, neoljuštene škampe i školjke. Nastavite da kuvate ispod poklopca 5 minuta, nakon toga dodajte i oljuštene škampe, čije smo glave koristili za bujon.

10. Nakon 2 minuta skinite sa vatre i ostavite ispod poklopca još 5 minuta.

Odmah nakon toga servirajte ovo raskošno jelo. Belo vino je obavezno društvo za njega.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: