Krem supa od morskih plodova

20/04/2019
"Magičan ukus sa svakom kašikom - nije samo krem supa, nego balzam za nepce "
Priprema25 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno80 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano150
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za bujon
  • škampi - 150 g, ljuske
  • riblje kosti - 500 g glava i kosti (od oslića ili druge bele ribe)
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • praziluk - 1 struk
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • so - po ukusu
  • voda - 2 l
  • za osnovu čorbe
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 1 struk (samo beli deo)
  • beli luk - 1 čen
  • bela riba - 300 g, meso bez kostiju
  • paradajz - 200 g, izrendan
  • brendi - 50 ml
  • školjke - 150 g, bele, peščane
  • školjke - 150 g, crne
  • škampi - 250 g, neoljušteni (njihovih ljuski je tačno 150 g - za bujon)
  • maslinovo ulje oko 60 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za bujon očistite povrće i iseckajte ga. Propržite u malo maslinovog ulja 10 minuta na tuhoj-umerenoj vatri. Stavite kosti i glavu od ribe i oljušteni deo škampa.

Sipajte vodu, začinite solju i pojačajte vatru na maksimum. Počeće da izlazi pena koju treba da skidate. Nakon što vri 2-3 minuta, smanjite vatru ponovo da bude umerena i kuvajte 25 minuta, nakon toga procedite bujon.

2. Iseckajte sitno povrće za osnovu supe i propržite i njih u maslinovom ulju i malo soli 10 minuta ili dok ne omekšaju i dok ne počnu da dobijaju boju. Sipajte brendi i rendani paradajz i kuvajte još 5 minuta.

3. Stavite školjke na kratko u vrelu vodu dok se ne otvore - onda bude mnogo brzo. Odmah ih izvadite rešetkastom kašikom i odvojite ljuštire. Stavite ih u sofri za čorbu i zajedno sa oljuštenim škampima. Možete sačuvati nekoliko celih škampa za ukras čorbe. Ja sam zamalo zaboravila i jedva da sam odvojila po jednu školjku po porciji.

4. Sipajte proceđeni aromatični bujon i kuvajte 5 minuta sve zajedno, nakon toga pasirajte dok ne dobijete galatku smesu.

Čorbu servirajte toplu.

Prijatno!

Savet: Za gušću supu ne stavljate sav bujon, nego malo više od pola. Preostali zamrznite i koristite za drugo jelo kada želite.

Po želji u čorbu možete dodati i 200 ml pavlake za kuvanje.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar