Način pripreme
1. Pripremite koncentrisan riblji bujon od kostiju i glave ribe, glave i oljušteni deo škampi, struk peršuna, m malo soli i maslinovog ulja. Po želji u bujonu možete skuvati i povrće kao što je šargarepa, paškanat, praziluk, luk ili belu repu, tako će ukus biti bogariji.
2. Gotov bujon procedite. Biće vam potrebno oko 1 litar, bar za našu janiju.
3. Očistite i isecite povrće.Polovinu možete samleti, a možete i sve, po želji. Isecite ribu na komade. Dobro je da budu filei i da nema kostiju. Koristite samo ribu u komadima. Dobro je da i u fileima nema kostiju. Koristite samo belu ribu za ovo jelo, ali možete napraviti i sa plavom, ali jedini uslov da se bela i plava ne mešaju, zato što je vreme pripreme različio.
4. Crne školjke očistite od brčića, a bele stavite u posoljenu vodu da biste izbacili pesak koji sadrže, nakon toga lepo operite.
5. Tela lignji isecite na komade ili krugove, kako vam se dopada.
6. Pržite 7-8 minuta na umerenoj, jakoj vatri svo povrće, zajedno sa lignjama. KOristite dubok vok tiganj ili šerpu. Španci kuvjau ovo jelo u dubokoj posudi sa velikim drškama, koji se zove kaldereta, odatle se i ova janija u nekim oblastima zove Caldereta de pescados y mariscos.
7. U gotovo povrće stavite alevu papriku, preostali peršun-iseckan, šafran i mlevene bademe. Mešajte još minuta.
8. Sipajte riblji bujon, stavite so i biber i kuvajte 10 minuta ispod poklopca.
9. Stavite u janiju svu ribu, neoljuštene škampe i školjke. Nastavite da kuvate ispod poklopca 5 minuta, nakon toga dodajte i oljuštene škampe, čije smo glave koristili za bujon.
10. Nakon 2 minuta skinite sa vatre i ostavite ispod poklopca još 5 minuta.
Odmah nakon toga servirajte ovo raskošno jelo. Belo vino je obavezno društvo za njega.
Prijatno!