Način pripreme
Ako koristite zamrznutu ribu, ostavite je da se lepo odmrzne i ocedi od vode. To je važno, da ne bi bila retka i vodena smesa za štapiće.
Stavite dobro očišćene filete od lososa i oslića u mašinicu za mlevenje mesa, blender, secka ili drugi odgovarajući uređaj. Sameljite na mleveno meso - krupnije ili sitnije, kako vam se dopada.
Stavite bademovo brašno, prezle, jaja, suvo povrće, može i malo dodatno belog luka u prahu ili začin po ukusu. Zamesite mleveno meso od ribe.
Ukoliko je smesa gusta, dodajte jedno belance, a u obrnutom slučaju zgusnite bademovim brašnom ili prezlama.
Ugrejte maslinovo ulje u tiganju sa dnom koje se ne lepi na umereneoj/jakoj vatri. Nemojte stavljati mnogo, nego samo da pokrije dno. Nemojte se brinuti da maslinovo ulje postaje štetno kad se ugreje zato što nije tako.
Oblikujte duguljaste riblje štapiće i pecite/pržite dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.
Pazite prilikom okretanja - ono treba da bude brzo, sa odgovarajućom kuhinjskom spatulom.
Servirajte lake riblje štapiće sa kriškama limuna i svežom salatom od kelja sa roktvicama, začinjenu maslinovim uljem i sokom od limuna.
Prijatno!